Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2020

Aναλυτικό ρεπορταζάκι από τη συνάντηση πολιτών για την τουριστική κρίση του Ναυπλίου

Ρεπορτάζ εντυπώσεων και διαπιστώσεων από το Mario Vagman.

Θα μπω κατευθείαν στο ψητό. Η τοπική παράταξη Ανάπλι Εμπρός κάλεσε χθες μια συνέλευση δημοτών και ενδιαφερομένων για την τουριστική κρίση που βιώνει το Ναύπλιο φέτος το χειμώνα και γενικώς την ερημοποίηση της πόλης, όπως περιγράφεται ανάγλυφα στον τοπικό τύπο. Πήγα στη συνάντηση αυτή νομίζοντας πως θα βρεθώ ανάμεσα σε λίγους και γνωστούς αλλά το Κόντρα-Μπάσο ήταν ασφυκτικά γεμάτο με κόσμο καθιστό και όρθιο, εντός και εκτός.

 Στη συνάντηση ήταν καλεσμένοι φορείς του τουρισμού, μέλη της τοπικής παράταξης αλλά και απλοί πολίτες. Μίλησε κόσμος πολύς, έκανε τις επισημάνσεις του, είπε τα προβλήματά του, τις προτάσεις του και όλα αυτά θα μεταφερθούν από την τοπική παράταξη στο τοπικό συμβούλιο αλλά και στην Επιτροπή Τουρισμού του Δήμου, μέλη της οποίας βρέθηκαν και μίλησαν σε αυτή τη συνάντηση. Από τα λόγια όλων των ομιλητών συμπύκνωσα τις ελλείψεις στον τουριστικό κλάδο και τις προτάσεις. Τουλάχιστον όσες ακούστηκαν. Οι ελλείψεις δημιουργούν μια μικρή κατάθλιψη, προειδοποιώ, αλλά στο τέλος υπάρχει μια μικρή δόση αισιοδοξίας. Τι δεν έχει το Ναύπλιο και η ευρύτερη περιοχή
 • Ιατρικό Τουρισμό. Δεν έχει ούτε Ιατρικό Κέντρο για τουρίστες, ούτε αποτελεί τόπο για ειδικές επισκέψεις για ιατρικούς λόγους, ούτε υπάρχει στην περιοχή τουρισμός ευεξίας. Ενδεικτικά αναφέρθηκε πως ο Τουρισμός ευεξίας θα φτάσει στην Ελλάδα τα επόμενα 10 χρόνια τους 500.000 επισκέπτες. Ο τουρισμός ειδικών επισκέψεων σε όλη την Ευρώπη αγγίζει τα 2 εκατομμύρια επισκεπτών.
 • Δεν έχει κάποιο αξιοπρεπές portal-ιστοσελίδα προώθησης της περιοχής.
 • Δεν έχει πρόσβαση στους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής μέσω ΚΤΕΛ.
 • Δεν είναι pet friendy.
 • H ιστορία της πόλης, αν κάποιος περιπλανηθεί και περπατήσει, δεν τη μαθαίνει. Δεν είναι γραμμένη πουθενά, ούτε σε σκόρπια σημεία, ούτε σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο.
 • Δεν υπάρχει εκπαιδευτικός τουρισμός. Ελάχιστα πράγματα συμβαίνουν μέσω του ΚΕΣ και κάποιων σχολικών εκδρομών αλλά το Ναύπλιο θα μπορούσε να είναι το επίκεντρο των εκπαιδευτικών εκδρομών όλης της Ελλάδας μέσω της ιστορίας και των μνημείων του.
 • Δεν υπάρχει ενιαίο εισιτήριο για τους αρχαιολογικούς χώρους, ούτε ενιαία μετακίνηση επισκεπτών. Ούτε σύνδεση των αρχαιολογικών χώρων με τους άλλους.
 • Δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση στην πόλη από την Αθήνα, μόνο μέσω αυτοκινήτου ή ΚΤΕΛ. Ίσως κάποια στιγμή έρθει το τραίνο.
 • Η κρουαζιέρα δεν αποτελεί λύση καθώς είναι κάθε χρονιά μια πολύ ρευστή κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο.
 • Δεν υπάρχει γραφείο Τουρισμού εκτός Δημαρχείου, αυτόνομο και λειτουργικό.
 • Η Ακροναυπλία βρίσκεται σε εγκατάλειψη.
 • Ναύπλιο δεν είναι μόνο το παλιό Ναύπλιο. Η Πρόνοια για παράδειγμα αποτελεί ιστορικό κέντρο, ως πρώτο προσφυγικό οικισμό αλλά δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την τουριστική ανάδειξή της.
 • Δεν υπάρχουν ξεχωριστές εκδηλώσεις, δράσεις και πολιτιστικές αναφορές για να φέρουν μαζικά κόσμο στην περιοχή. Φυσικά πλην Μαραθωνίου και λοιπών δράσεων με ελάχιστη επίδραση. Αναφέρθηκε το παράδειγμα της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, επανάσταση στην οποία το Ναύπλιο έπαιξε καθοριστικό ρόλο και κατά τη διάρκεια και φυσικά αργότερα, αλλά τίποτα απολύτως δεν έχει προγραμματιστεί από φορείς της περιοχής για την προσέλκυση επισκεπτών.
 • Δεν έχει κάδους σκουπιδιών η παλιά πόλη.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν κάποια βασικά σημεία της συζήτησης. Σίγουρα υπάρχουν τόσα και άλλα τόσα αλλά η συζήτηση δεν ήθελε κανείς να διαρκέσει επί ώρες. Στον πυρήνα της κουβέντας ήταν η επέκταση της διαμονής των επισκεπτών. Για παράδειγμα το Ναύπλιο αποτελεί τόπο παραμονής επισκεπτών για 1 ή 2 μέρες και ο στόχος είναι αυτές οι μέρες να αυξηθούν. Για λύσεις λοιπόν, πέρα από τις ελλείψεις που υποδεικνύουν λύσεις, ακούστηκαν τα εξής:
 • Συνεργασίες των φορέων, των επιχειρηματιών και όλων των εμπλεκομένων στον τουρισμό.
 • Δραστηριότητες, experiences που θα παρατείνουν το χρόνο των επισκεπτών στην περιοχή.
 • Συνεργασία με φορείς όλης της Πελοποννήσου.
 • Τα κλειστά σχολεία των κοινοτήτων να γίνουν χώροι φιλοξενίας ή ξενάγησης για τον εκπαιδευτικό τουρισμό
 • Ίσως πλην του ΚΕΣ, στο μέλλον έρθουν και άλλα διεθνή Πανεπιστήμια στο Ναύπλιο. Είναι πιθανό αλλά όχι βέβαιο.
 • Δυνατότητες προαγοράς εισιτηρίων αρχαιλογικών χώρων.
 • Τραίνο και πάλι τραίνο.
Τέλος, στη συζήτηση παρενέβη μια φοιτήτρια του τμήματος Θεατρικών Σπουδών που έθεσε τα παράπονα των φοιτητών τόσο για τη δημοτική αρχή, όσο και για τους δημότες και επιχειρηματίες. Επίκεντρο της παρέμβασής της ήταν πως οι φοιτητές αποτελούν εμμέσως ένα τουριστικό κομμάτι της πόλης, κυρίως οι φοιτητές Erasmus, ξένων δηλαδή χωρών, που με βάση τα λεγόμενα της φοιτήτριας δε φεύγουν από το Ναύπλιο με τις καλύτερες εντυπώσεις. Αυτά τα ολίγα.

 Συμπέρασμα είναι πάντως πως η συζήτηση θα συνεχιστεί καθώς το Ναύπλιο περνάει ξεκάθαρα μια κρίση ταυτότητας. Ή θα παραμείνει μια τουριστική περιοχή, ή θα μείνει στάσιμος ο τουρισμός της, σε αυτά τα μικρά επίπεδα που δημιουργούν μόνο επικοινωνιακές κορώνες των εκάστοτε αρχόντων, τη στιγμή που δημιουργούνται σε όλη την Ελλάδα νέα κέντρα μαζικής επισκεψιμότητας, βλέπε Καλαμάτα, οπότε θα αναγκαστεί να αποφασίσει η πόλη, οι πολίτες της, αργά ή γρήγορα, τί μέρος του λόγου είναι στο πανελλήνιο γίγνεσθαι.