Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου 2019

Δυο πίνακες με το Άργος και το Ναύπλιο παρουσιάζονται στο Ζάππειο

Φωτογραφίες και κείμενο Mario Vagman

 Βρίσκομαι στην Αθήνα και βολτάρω ελευθέρως κατόπιν δημοσιογραφικής αδείας που έδωσα απλόχερα στον εαυτό μου. Σε μια μεσημεριάνη μου βόλτα όμως στο Ζάππειο Μέγαρο, αποφάσισα να διακόψω για λίγο τις διακοπές μου.

 Στο Ζάππειο αυτές τις μέρες φιλοξενείται με ελεύθερη είσοδο για το κοινό μια έκθεση ζωγραφικής με έργα τέχνης που δημοπρατούνται από τον Οίκο δημοπρασιών «Βέργος». 

Τσαρούχης, Μυταράς, Μποστ, Εγγονόπουλος, Γαΐτης και πολλοί ακόμα μεγάλοι καλλιτέχνες έχουν την υπογραφή τους στα έργα που παρουσιάζονται. Ανάμεσά τους δυο έργα που δείχνουν το Ναύπλιο και το Άργος, από το ζωγράφο Antonio Schranz.

 Οι τιμές της δημοπράτησης ήταν υψηλές, δυσκολεύτηκα λίγο, το σκέφτηκα, κοίταξα τη τσέπη μου, έριξα μια ματιά στον τραπεζικό μου λογαριασμό και τελικά... δεν θα σας πω αν τα αγόρασα ή όχι. Βρείτε το μόνοι σας!

Φωτογράφισα και μερικές λεπτομέρειες των έργων. Οι υπεύθυνοι του χώρου δεν είχαν κανένα πρόβλημα με τη φωτογράφιση. Μου έδωσαν την άδεια κατευθείαν, ας είχαν μεγάλα ονόματα στην έκθεσή τους. Αυτό το τονίζω γιατί πολύ συχνά στην Αργολίδα έχω πάει να φωτογραφίσω εκθέσεις ζωγραφικής ανθρώπων που δε γνωρίζω, ούτε πρόκειται να έχω κάποιο οικονομικό όφελος από αυτή τη φωτογράφιση, το κάνω δηλαδή γιατί απλά γουστάρω, και δέχομαι απαγορεύσεις από τους ίδιους τους δημιουργούς που δε θέλουν καμία δημοσίευση των έργων τους. Λες και είναι οι νέοι Νταλί, Πικάσο και τα σχετικά και δε θέλουν να εκτεθούν. Που αν ήταν, πιστεύω δεν θα είχαν κανένα απολύτως πρόβλημα γιατί τί σχέση μπορεί να έχει μια φωτογραφία με ένα ολοζώντανο έργο τέχνης που μιλάει μπροστά σου. Μόνο ένα ψώνιο δε μπορεί να το σκεφτεί αυτό, όχι ένας αληθινός καλλιτέχνης.

 Ξεπερνώντας τις ψωνάρες όμως που εκθέτουν κατά καιρούς στα μέρη μας, μερικές φορές με το αζημίωτο, και αφού είπα τον πόνο μου και τον καημό μου, δείτε μερικές λεπτομέρειες των 2 ζωγραφικών έργων.