Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2018

Τι άκουσε ο Κολοκοτρώνης στη συνέλευση πολιτών - Αναλυτικό ρεπορταζάκι

Aρνητική στο σχέδιο ανάπλασης του πάρκου Κολοκοτρώνη, όπως κατατέθηκε από τη Δημοτική Αρχή, ήταν η συντριπτρική πλειοψηφία των πολιτών που πήρε μέρος χθες στη συνέλευση πολιτών.


Αν και στη συνέλευση δεν κρατήθηκαν πρακτικά, αν και δεν έγινε καμία απολύτως ψηφοφορία, αν και όλα τελείωσαν με την απλή διαβεβαίωση του Δημάρχου πως όλες οι απόψεις θα ληφθούν υπόψιν, αν και κάποιος θα μπορούσε να θεωρήσει αυτή τη συνέλευση μια φαρσοκωμωδία, το αποτέλεσμα είναι ένα. Ο κόσμος που συμμετείχε δεν θέλει σε καμία περίπτωση την Ανάπλαση του Πάρκου, όπως κατατέθηκε και πέρασε από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου.  Αυτό φάνηκε τόσο από τους ομιλητές που στη μεγάλη τους πλειοψηφία κράτησαν αρνητική στάση και επιχειρηματολογία όσο και από τα γιουχαίσματα που ακούγονταν - εντός δημοκρατικών ορίων -σε όσους προσπάθησαν να υπερασπιστούν τη μελέτη που κατατέθηκε. Παρόλα αυτά, κανείς δεν ήταν αρνητικός σε μια ήπια ανάπλαση του πάρκου.
  • Παγκάκια που λείπουν είναι απαραίτητα
  • Κοπή άρρωστων δέντρων και αντικατάστασής τους
  • Αντικατάσταση ποτιστικών που δε λειτουργούν αυτή τη στιγμή
  • Οργάνωση δημοτικής υπηρεσίας που θα ειδικεύεται στην κηποτεχνία
  • Πολιτιστικές εκδηλώσεις στο χώρο του πάρκου
  • Δημιουργία λαχανόκηπου και τοποθέτηση φυτών, αρχαίων, σπάνιων και άλλων σε διάφορα σημεία του πάρκου
  • Αντικατάσταση χαλικιών
Όλα τα παραπάνω είναι κάποια σημεία από τις προτάσεις που ακούστηκαν για μια ήπια ανάπλαση και ανάδειξη του Πάρκου Κολοκοτρώνη. Πολύ μακριά βέβαια από τη βίαιη πλακόστρωσή του και την αλλαγή της ιστορικής φυσιογνωμίας του, όπως προβλέπει η μελέτη του Δήμου, προσβάλλωντας το αρχιτεκτονικό έργο και την παρακαταθήκη του Δημήτρη Πικιώνη. Ευτυχώς, όπως ακούστηκε και υποννοήθηκε, η μελέτη προσκρούει στις αρχαιολογικές υπηρεσίες και είναι αρκετά πιθανό και σωτήριο για το Ναύπλιο, να μην υλοποιηθεί, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος της. Στη συνέλευση μίλησαν ο Δήμαρχος Ναυπλιέων, Δημήτρης Κωστούρος, ο μηχανικός του Δήμου Δημήτρης Ξυπολιάς, ο Χρήστος Γραμματικόπουλος, ο Δημοσθένης Δρούγκας, ο Μπάμπης Αντωνιάδης, ο Γιώργος Πινάτσης, ο Παναγιώτης Αναγνωσταράς και ο Μανώλης Περράκης.  Μερικά ευτράπελα που δήλωσε ο μηχανικός του Δήμου και αυτός που ανέλαβε να παρουσιάσει σύντομα τη μελέτη, ο κύριος Δημήτρης Ξυπολιάς.
  • Το πάρκο δεν έχει, όπως είναι, ξεκάθαρη είσοδο
  • Δεν έχεις που να σταθείς στο πάρκο
  • Αλλά τα πολλά παγκάκια χαλάνε την αισθητική του πάρκου
Μίλησαν επίσης και κατέθεσαν τις αρχαιολογικές απόψεις τους, ο αρχαιολόγος Χρήστος Πιτερός και η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας, Άλκηστις Παπαδημητρίου. Σημαντική ήταν επίσης η συμβολή κατοίκων στη συζήτηση. Ο κ. Κατσαρός, ο κ. Τριανταφύλλου, η κα Νανοπούλου, ο κ. Κοϊνης, και ο κ. Καραμπής, εξέθεσαν τις απόψεις τους και ξεκάθαρα τάχθηκαν εναντίον της συγκεκριμένης μελέτης.

Ένταση προκλήθηκε, όταν το λόγο πήρε ο κ. Ευάγγελος Ντάνης, που υπερασπίστηκε σε μεγάλο βαθμό τη μελέτη. Τα πνεύματα οξύνθηκαν μέσω βοής του πλήθους αλλά ήταν χρήσιμος για τη συνέλευση καθώς έγινε ξεκάθαρο πως ο κόσμος που μαζεύτηκε χθες το απόγευμα στο πάρκο, δεν έβλεπε με καθόλου θετικό μάτι την επιπόλαιη κίνηση του Δήμου Ναυπλιέων για την ανάπλαση του πάρκου. Λόγω άμεσης ανάγκης να ενταχθεί στη χρηματοδότηση, έγιναν όλα τόσο βιαστικά. Έτσι ειπώθηκε. Αν και κατά τη διάρκεια της συνέλευσης έγινε φανερό πως η μελέτη ήταν στα χέρια της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου 2 μήνες περίπου πριν την καταληκτική ημερομηνία. Αν και επίσης, το Πράσινο Ταμείο, κάθε χρόνο δίνει χρήματα για τέτοιες αναπλάσεις.

 Αν και ο Δήμος Ναυπλιέων έχει εγκαταλείψει εδώ και δεκαετίες, μελέτη ανάπλασης του 1986.

  Αχ, ρε Θοδωρή...Πως δεν πήρες το άλογο εχθές να φύγεις μακριά και να μην ξαναγυρίσεις ποτέ.