Κυριακή, 22 Απριλίου 2018

O Γκάνταλφ του Άργους - Μια μικρή αλλά αληθινή ιστορία

Ζούσε κάποτε στο Άργος, όχι πολύ καιρό πριν, ένας άνθρωπος που το μυαλό του γεννούσε ευφάνταστες ιστορίες.

Κοινώς ψέματα. Βεβαίως κανείς δε γνώριζε αν όντως ήταν ψέμματα καθώς στις περισσότερες από αυτές τις ιστορίες, πρωταγωνιστής, ήρωας και μοναδικός αυτόπτης μάρτυρας ήταν ο ίδιος. Το ψέμα του πράγματος αποδεικνυόταν από την κοινή λογική των πραγμάτων αφού οι ιστορίες του και τα κατορθώματά του ήταν μάλλον εξωπραγματικά.

Ο κόσμος όμως διασκέδαζε με αυτές τις ιστορίες. Γνωστοί και φίλοι του στο Άργος μαζευόντουσαν γύρω του, στα καφενεία, στους δρόμους και τα τότε μπιλιαρδάδικα, μερικές φορές τον ρώταγαν και επίτηδες για να τον ακούσουν να διηγείται το παραμύθι του. Έπειτα τον κορόιδευαν, γέλαγαν μαζί του αλλά σίγουρα τον είχαν ανάγκη. Ήταν ένας λαϊκός ήρωας. Ένας παραμυθάς της πόλης.

Ας τον ονομάσουμε Α. Ταιριάζει και με την καταγωγή του. Ο Α. ο ψεύτης.

Μια μέρα λοιπόν ο Α. ο ψεύτης διηγήθηκε την εξής ιστορία:

Καθόμουν ψηλά στο κάστρο του Άργους. Δεν είχα πάρει μαζί μου τη μηχανή. Ήθελα να περπατήσω και να αγναντέψω. Αλλά αφού άραξα για πολύ ώρα, είπα να κατέβω κάτω στην πόλη. Βαριόμουν όμως να περπατήσω. Τί να κάνω, τί να κάνω...ξαφνικά βλέπω έναν αητό να πετάει πάνω από το κάστρο. Ο αητός είχε φτερά μήκους 12 μέτρων. Τεράστιος. Παραφυλάω σε μιαν άκρη και μόλις περνάει από πάνω μου, δίνω μία και πιάνομαι από τα πόδια του.

Και μετά τί έγινε; Τον ρώτησε άφωνο το πολυπληθές κοινό του.

Ε, τί να γίνει; Απάντησε ο Α.

Με κατέβασε μέχρι τους στρατώνες. Μέσα στην πόλη. Όλα καλά.

Eίπε ατάραχος και γεμάτος αυτοπεποίθηση ο Α.

Έπειτα επικράτησε πανικός στο κοινό...

Να σημειωθεί πως η ιστορία ειπώθηκε λίγα χρόνια πριν προβληθεί η τριλογία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών στους κινηματογράφους.

Γατάκι Γκάνταλφ...