Σάββατο, 11 Νοεμβρίου 2017

Όταν το Σπουργίτι του Αρκά συνάντησε τη Μαφάλντα και τον Charlie Brown

Mια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν χθες οι φίλοι των κόμικ και της τέχνης στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπλίου
Η Κωνσταντίνα Πίστα παρουσίασε το ανατρεπτικό βιβλίο της «Η αμφισβήτηση στα κόμικ». Πρόκειται για μια έρευνα, πρωτότυπη, για την ιστορία μιας πολύ παλιάς τέχνης, όπως η ίδια υποστηρίζει για τα κόμικ, μια έρευνα που ξεκίνησε από πανεπιστημιακή διατριβή για να οδηγηθεί τελικά στην έκδοση, τον Απρίλιο του 2016, από τις εκδόσεις ‘Τα Ανώνυμα Βιβλία’. 

 Στο πάνελ συνόδευσαν τη Κωνσταντίνα Πίστα, ο Θεοδόσης Σ. Σπαντιδέας, Γ. Γραμματέας της «Ενωσης Συγγραφέων και Λογοτεχνών Αργολίδας, ο Γεώργιος Κόνδης, κοινωνιολόγος και η’Εφη Ντασκαγιάννη, εκπαιδευτικός. Όλοι μαζί ξετύλιξαν τις σελίδες του έργου της και αποκάλυψαν τις πτυχές της εμπεριστατωμένης έρευνας προβάλλοντας κιόλας καρέ από την ιστορία των κόμικ και κυρίως των 3 ηρώων της Κωνσταντίνας Πίστα, του Σπουργιτιού του Αρκά, της Μαφάλντα του Quino και του Charlie Brown. 

 Οι 3 ήρωες αποτελούν την πυξίδα της δημιουργού για να καταδείξει την αμφισβήτηση των προτύπων και την απαισιοδοξία των πρωταγωνιστών. Μελαγχολικοί ήρωες, μέσα σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, μέσα σε έναν κόσμο βίας, καταναλωτισμού και ατομισμού, αμφισβητούν και θλίβονται για την πραγματικότητα. Ιδιαίτερα ο Αρκάς με το αγενές και θρασύτατο Σπουργίτι του, φανερώνει τον μικροαστισμό που γιγαντώνεται στον ελλαδικό χώρο, την αμηχανία της παλιάς γενιάς να εξηγήσει τα λάθη της και μια νέα γένια που ναι μεν αμφισβητεί αλλά δεν έχει κάτι να προτείνει. 

Αποτέλεσμα αυτών των ηρώων ήταν η δημιουργία της Μνημόνικα, μιας ηρωίδας κόμικ της Κωνσταντίνας Πίστα, ενός κοριτσιού των Μνημονίων που μέσα από τα απαισιόδοξα μάτια της βλέπουμε τι προκαλεί η οικονομική κρίση στις ψυχές των παιδιών σήμερα. Απαισιοδοξία και αμφισβήτηση. Η τέχνη διαχρονικά, όπως τονίστηκε στη συζήτηση, δημιουργεί μια διαλεκτική με τον θεατή, αναγνώστη, ένα διάλογο θέσης-αντίθεσης. Ο διάλογος αυτός ξεκινάει πρωτίστως μέσα στις σκέψεις και τα συναισθήματα των αγαπημένων μας ηρώων για να καταλήξει στο τέλος μέσα στο μυαλό μας. Τα κόμικ δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση. Η αμφισβήτηση που προσφέρουν αντίθετα αποτελεί τον κανόνα.