Τρίτη, 25 Απριλίου 2017

Δωρεάν καρκίνος στο σώμα, δωρεάν κατάθλιψη στο μυαλό

Η χθεσινή φωτιά της χωματερής στην Καραθώνα και η αποπνικτική καρκινογόνα κάπνα που άπλωσε σε όλο το Δήμο Ναυπλιέων και ακόμα παραπέρα, έγινε αντικείμενο κριτικής και αρνητικού σχολιασμού από εκατοντάδες πολίτες.

Ίσως και χιλιάδες, αν είχαμε πρόσβαση σε κάθε κουβέντα, κάθε πολίτη, πέρα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το δημόσιο χώρο.

Φυσικά η φωτιά αυτή δεν ήταν κάτι καινούριο. Ούτε στο Ναύπλιο, ούτε βεβαίως στο Άργος. Οι φωτιές στις παράνομες χωματερές έχουν γίνει συνήθεια. Απλά η χθεσινή, λόγω του ανέμου, κατέπνιξε ολοκληρωτικά την πόλη του Ναυπλίου, η οποία παρεμπιπτόντως υποδέχτηκε χθες και χιλιάδες τουρίστες κρουαζιέρας. Σημειώθηκαν φαινόμενα εμετού, ναι εμετού, από τουρίστες που βόλταραν στα σοκάκια του Ναυπλίου, και δεν είχαν συνηθίσει τον τοξικό καπνό, όπως ο ντόπιος πληθυσμός.

Από την πλευρά της δημοτικής αρχής δεν ακούστηκε τίποτα. Καρκίνος δωρεάν για όλους τους πολίτες και ως συνήθως η δημοτική αρχή θα σιωπήσει μέχρι η κάπνα της κατακραυγής καταλαγιάσει και έρθει το υπέροχο γιοτ σόου για επικοινωνιακού τύπου αυτοπροβολές και αυτοαναφορές περί δήθεν τουριστικής ανάπτυξης και άλλων παρόμοιων ανοησιών.

Δυστυχώς όμως, χωρίς ίχνος στείρας αντιπολιτευτικής φωνής, καθώς δεν γνωρίζουμε τις ικανότητες των φωνασκούντων της απέναντι όχθης του δημοτικού συμβουλίου ούτε των γραφιάδων τους στο δημόσιο διάλογο, η πραγματικότητα δεν αλλάζει στη σιωπή. Αντιθέτως. Διαγράφεται ακόμα πιο έντονη.

Και η πραγματικότητα λέει πως χθες, εκατοντάδες πολίτες, ανεξαρτήτως πολιτικών ή δημοτικών πεποιθήσεων, ένιωσαν ντροπή για τον τόπο τους, τον εαυτό τους, τους συμπολίτες τους και τους εκλεγμένους εκπροσώπους τους. Ένιωσαν πολίτες κατώτερης υποστάθμης. Υποανάπτυκτοι.

Και σωστά ένιωσαν, γιατί έτσι είναι. Είμαστε υποανάπτυκτοι πλέον και πρέπει να το αποδεχτούμε. Εμείς και όσοι ψηφίζουμε για να έχουν τις τύχες μας στα χέρια τους. Είμαστε κατώτεροι του τόπου μας και των περιστάσεων. Την ευθύνη την έχουμε πλέον όλοι ανεξαιρέτως. Αν μπαίναμε μαγικά στο μυαλό ενός τουρίστα χθες, σίγουρα στην κορυφή της σκέψης του θα ήταν η ερώτηση τί σόι πολίτες ανέχονται μια τέτοια κατάσταση. Τί είδους άνθρωποι ζουν σε αυτό το τοξικό νέφος; Και δεν θα μπορούσαμε να απαντήσουμε τίποτα. Θα μέναμε σιωπηλοί, αμίλητοι και καταθλιπτικοί μπροστά στις απλές ερωτήσεις τους.

Δωρεάν καρκίνος στο σώμα λοιπόν, δωρεάν κατάθλιψη στο μυαλό. Ναύπλιο, 2017.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ-ΦΩΤΟΜΟΝΤΑΖ: ΦΑΝΗΣ ΤΣΙΡΟΣ