Τρίτη, 28 Μαρτίου 2017

Ο αποχαιρετισμός μιας «Απόπειρας» - Η συγκινητική εκδήλωση στο Φουγάρο

Όσοι συμμετείχαν στην Απόπειρα, το θεωρούν μέχρι σήμερα το πιο ενδιαφέρον πράγμα στη ζωή τους.

Για την εκδοτική προσπάθεια της Απόπειρας, την ίδια άποψη διατύπωσε κάποτε ο Νικήτας Λιοναράκης, λέγοντας πως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα που έχουν γίνει στην Ελλάδα, είναι η Απόπειρα.


Όλα αυτά ειπώθηκαν, δείχτηκαν και αναλύθηκαν στην παρουσίαση αφιερώματος στην εφημερίδα ΑΠΟΠΕΙΡΑ και στο περιοδικό ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ, την προηγουμένη εβδομάδα, ημέρα Κυριακή, στο Φουγάρο. Δυο φοιτήτριες του Μεταπτυχιακού Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, η Αιμιλία Σασαρώλη και η Κωνσταντίνα Τσαμπούκα, προσέγγισαν και παρουσίασαν την εκδοτική ιστορία μιας παρέας. Μαζί τους τα μέλη και οι φίλοι αυτής της παρέας για να ξαναθυμηθούν, να νοσταλγήσουν και να διηγηθούν. Απόντες δυστυχώς ήταν μερικοί φίλοι της συντροφιάς που έχουν φύγει από τη ζωή. "Μας κατηγορούσαν πως ήμασταν μια παρέα αλλά αυτό για μένα δεν ήταν κακό" δήλωσε ο Μπάμπης Αντωνιάδης. "Αυτή η παρέα έφερε στην τοπική επικαιρότητα και στα μετέπειτα προγράμματα των δημοτικών παρατάξεων θέματα όπως η οικολογία, το ιστορικό κέντρο του Ναυπλίου, η αξία του υδροβιότοπου και πολλά άλλα. Επίσης έκανε τα καλύτερα πάρτυ. Υπήρχαν άνθρωποι που δεν μας ήξεραν αλλά ερχόντουσαν στα πάρτυ μας", είπε χαριτολογώντας
Το όνομα Απόπειρα δόθηκε από τα μέλη της δημοτικής παράταξης "Πρωτοβουλία Δημοτών Ναυπλίου" για να μη δίνει κάποιο στίγμα σε συγκεκριμένο ιδεολογικό ή πολιτικό χώρο.
Ο Μπάμπης Αντωνιάδης μίλησε για λάθη που έγιναν κυρίως στο γεγονός πως δεν έπεισαν νέο κόσμο να συμμετέχει στην πορεία της εκδοτικής προσπάθειας από το 1987 ως το 1995 παρότι είχε περίπου 1500 συνδρομητές, νούμερο ασύλληπτο για τα σημερινά δεδομένα και κυρίως τα τοπικά. Από την άλλη πλευρά ο Κώστας Καράπαυλος δήλωσε πως όλα τα εγχειρήματα απευθύνονταν στις μειοψηφίες της περιοχής που ζητούσαν διεξόδους μέσα σε ένα συντηρητικό περιβάλλον. Για παράδειγμα ανέφερε τη μεγάλη επιτυχία της προβολής της ταινίας "ο Ψύλλος" στο σινεμά Κορωνίς, σαν αντίδραση στο κλείσιμο τότε 3 κινηματογράφων του Ναυπλίου εξαιτίας της παντοδυναμίας της τηλεόρασης και της βιντεοκασέτας. Αυτή η προβολή γέννησε τους μετέπειτα "Σινεφίλ", ομάδα φίλων του Κινηματογράφου που κράτησε για μερικά χρόνια προβάλλωντας πολλές και αξιόλογες ταινίες στο χώρο του Κολυμβητηρίου. Ο Κανέλλος Κανελλόπουλος μίλησε για το περιοδικό της Απόπειρας που ξεκίνησε το 1991, έβγαλε συνολικά 8 τεύχη (500 τεύχη κάθε φορά). Η απογείωση του περιοδικού ξεκίνησε μετά το 5ο τεύχος μέχρι το 8ο. Αν και η έκδοση τελείωσε νωρίς, το 1995 και αυτό, άφησε πίσω της ένα νήμα για τους νεότερους.


Το περιοδικό δεχόταν επιθέσεις κυρίως μετά από ένα άρθρο του λογοτέχνη Γιώργου Καραμάνου που μίλησε για χωριάτες, αν και ο ίδιος ήταν χωριάτης. Το άρθρο και το περιοδικό παρεξηγήθηκαν ως ελιτίστικα αν και φανερά αναδείκνυαν αποκλειστικά και μόνο τον αρχοντοχωριατισμό της επαρχίας γενικότερα. Ο Κώστας Μιχόπουλος υπήρξε οικονομικός ευεργέτης της εκδοτικής προσπάθειας καθώς φρόντιζε για τα μεγαλειώδη πάρτυ που έφερναν κέρδη και την έκδοση ημερολογίων. Tα χρήματα βέβαια δεν ήταν ποτέ αρκετά. Η εκτύπωση και το μοίρασμα κάθε έντυπης έκδοσης ήταν ακριβή διαδικασία. Πολύ σύχνα, για να εξοικονομηθούν έσοδα, το δίπλωμα των φύλλων γίνονταν από τα μέλη, τους συντάκτες ακόμα και τα μικρά τότε παιδιά τους. Ο Γιώργος Ελενόπουλος μίλησε για την σύγκρουση με το κατέστημενο που προκάλεσε αυτή η παρέα και πόσο επιτακτική ανάγκη είναι να συνεχιστεί αυτή η σύγκρουση και στις μέρες μας από τη νέα γενιά. Έπειτα μίλησαν φίλοι και συνδρομητές των εκδοτικών προσπαθειών με κοινή συνισταμένη τη χαρά τους κάθε φορά που λάμβαναν μια καινούρια έκδοση, κυρίως όσοι έμεναν εκτός Αργολίδας. Μέχρι στην Αυστραλία στέλνονταν φύλλα, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε.

Συνέντευξη του Νίκου Καρούζου στην Απόπειρα
 Η Απόπειρα ασχολήθηκε με θέματα καθημερινότητας, κοινωνικά, πολιτιστικά, οικολογικά και άλλα. Το πρώτο της άρθρο αφορούσε το ζήτημα των σκουπιδιών. Ζήτημα που δυστυχώς παραμένει επίκαιρο. Κλείνοντας, αξίζει να σημειωθεί γιατί ειπώθηκε σε όλους τους τόνους, πως ο Γιάννης Ρηγόπουλος στο Άργος, με την έκδοση της πρωτοποριακής "Αναγέννησης" υπήρξε ο φάρος και ο οδηγός για τη δημιουργία της Απόπειρας.