Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2015

Ναύπλιο, η πόλη μεταφέρθηκε στη διεύθυνση www.facebook.com


7 Δεκεμβρίου, 2015.

Εν μέσω λοιμών, σεισμών και καταποντισμών, βομβών, πυραύλων και στρατών, φόρων, πόνων και πνιγμών, το κυματάκι παφλάζει ακόμα γαλήνιο στις ακτές της πόλης.

Η φύσις γενικώς στο Ναύπλιο και τα πέριξ αυτού παραμένει ελαττωματική. Δεν αναμεταδίδει επαρκώς τις ειδήσεις. Ενίοτε δε, τα στοιχεία του περιβάλλοντος παραπληροφορούν εξακολουθητικά.

Γιατί που να πιάσει η μεσαιωνική η πέτρα και ο νεοκλασικός ο σοβάς την ασύρματη σύνδεση των εικοσιτεσσάρων μεγκαπιπιές, να σου μεταδώσουν τα νέα πριν ακόμα συμβούν; Πως να φτάσει το φτωχό και μόνο κυματάκι την ψηφιακή τελειότητα για να ξεπεράσει τα αναλογικά και αργοτάξιδά του σήματα;

Χωρίς όμως αυτά τα αργοτάξιδα σήματα , η ζωή θα ήταν ομολογουμένως ανυπόφορη στη Ναυπλία. Χωρίς αυτά, η ενημέρωση θα ήταν μονόπλευρη και καταθλιπτική. Ενώ τώρα, όταν οι εικόνες, οι οθόνες, οι φωνές, τα καλώδια, οι σκέψεις, οι σχέσεις και τα βουβά ντουβάρια σου μικραίνουν το μπόι, αρπάζεις τα κλειδιά της εξώπορτας ή βγαίνεις για λίγο στο μπαλκόνι σου κι αλλάζεις κανάλι. Εκπέμπεις σε άλλο μήκος κύματος. Τοπικό και αναλογικό. Το πιο απόμακρο νέο που χωράει τότε ο νους σου, είναι μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι σου και το αυτί σου.

Προσωπικά προτιμώ το αυτί. Το μάτι έχω αρχίσει να το βαριέμαι. Άλλωστε τα πάντα γύρω μου, πρόσωπα, πράγματα, κάστρα, δέντρα , πάρκα, ηλιοβασιλέματα, πλατείες, παραλίες, γλάστρες, ό,τι κινείται και δεν κινείται τέλος πάντων, το βλέπω δημοσιευμένο δέκα φορές την ημέρα στο διαδίκτυο. Η πόλη όλη εκδίδεται δημοσίως, αφιλοκερδώς και περηφάνως. Σαν καλοκάγαθη πουτανίτσα που νιώθει πως εκτελεί το μέγιστο κοινωνικό λειτούργημα και το κάνει συνεχώς με ψηλά το κεφάλι.

Οπότε προτιμώ το αυτί. Ήχους δηλαδή που δεν έχουν ακόμα αποτυπωθεί σωρηδόν στη Ναυπλιακή ιντερνετοκρατία. Να ακούς τα πουλάκια της πόλης. Το πλίτσι-πλίτσι της θάλασσας. Το τσίρι-τσίρι της βροχής. Το βουβού του ανέμου. Τα αυτοκίνητα και τους ανθρώπους και ιδίως αυτούς, που σε κάθε ευκαιρία, στιγμή και μέρος φωνάζουν δυνατά τα προσωπικά τους. Στο δρόμο, στις πολυκατοικίες, στις δημόσιες υπηρεσίες, στα καταστήματα και φυσικά στις καφετέριες. Είναι αυτοί που όλοι προσποιούμαστε πως δεν τους ακούμε, μάλλον για να συνεχίσουν να μιλάνε εξίσου δυνατά, που όλοι κάνουμε πως συνεχίζουμε κανονικά τη δουλειά μας, χαζεύουμε εκεί που χαζεύαμε, μιλάμε εκεί που μιλούσαμε, αλλά όλοι μα όλοι στήνουμε αυτί για να ακούσουμε κάθε λεπτομέρεια.

Και επειδή τυχαίνει να τις μαθαίνουμε όλες τις λεπτομέρειες, ή τέλος πάντων όσες μας λείψουν θα τις συμπληρώσουμε αργότερα κινούμενοι στη πόλη και ρωτώντας, έπειτα μας λένε κουτσομπόληδες.

Αναλογικοί επαναστάτες δια της ακοής θα ήταν ακριβέστερος όρος νομίζω και πιο τιμητικός για εμάς όλους, τους περήφανους αυτόχθονες ιθαγενείς.