Κυριακή, 21 Ιουνίου 2015

Μένουμε Ναύπλιο

Καλή είναι και η συζήτηση για την χρεωκοπία της χώρας, οι κουβέντες για συμφωνία ή μη συμφωνία με τους εταίρους δανειστές που εισέρχεται από αύριο κιόλας στην πιο κρίσιμη καμπή της αλλά, φτάνει πια.

Υπάρχουν και σοβαρότερα θέματα να ασχοληθούμε.

Άλλωστε μια χρεωκοπία ελάχιστα πράγματα πρόκειται να αλλάξει στα μέρη μας. Το πολύ-πολύ εκεί που τσακωνόμασταν για τις θέσεις πάρκινγκ, να τσακωνόμαστε για το ποιος μάζεψε περισσότερα σαλιγκάρια στο βουνό ή ποιος έκοψε τα ραδίκια στο απέναντι ανοικοδόμητο χωράφι της γειτονιάς για να τα γεύεται ύπουλα κι αθόρυβα στο μαγκάλι του σπιτιού του. Μαυραγορίτες και τοκογλύφοι ζούσαν, ζουν και θα ζουν ανάμεσά μας αβγαταίνοντας τις περιουσίες τους, η θάλασσα θα παραμείνει ως έχει, τουλάχιστον μέχρι την πιθανή άνοδο της στάθμης των παγκοσμίων υδάτων, το Παλαμήδι και το Μπούρτζι δεν θα έχει καθόλου φως αλλά κάτι τέτοιο συμβαίνει συχνά στην πόλη οπότε απλά θα θεωρούμε πως υπάρχει προσωρινή βλάβη, οι γούβες στους δρόμους θα συνεχίσουν να ταίζουν κανονικότατα εργολάβους, των χωματουργικών εργασιών αυτή τη φορά, ο κλασικός μας περίπατος θα είναι δωρεάν, ο καφές ο ελληνικός θα είναι φτηνότερος, δεν υπόσχομαι το ίδιο για τους φρεντοτσίνους, το κουτσομπολιό αχρέωτο τελείως, ο παραδοσιακός κρυψινισμός των αυτοχθόνων ιθαγενών σταθερός και παραγωγικός και ο ατομικισμός, το ιδίον συμφέρον και η ρουφιανιά θα αναπτύσσονται σύμφωνα με τις παραδόσεις και δή με γεωμετρική πρόοδο λόγω των δύσκολων συνθηκών. Γενικώς όλα τα βασικά γνωρίσματα της φυλής των Ναυπλιέων θα μείνουν είτε αναλλοίωτα είτε προοδευτικώς αυξανόμενα, όπως το σεξ για παράδειγμα που λόγω μείωσης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και συχνών ωρών σκότους, θα αναγκάσει δυστυχώς πολλούς και πολλές, παρά την καθωσπρέπει και αφ'υψηλού ανατροφή τους, να το πράττουν συχνότερα, και τολμώ να πω ζωηρότερα, για να περάσει κάπως η ώρα τους.

Πάντως αν είναι να χρεωκοπήσουμε, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή. Τώρα που το διανοούμενο πλήθος της πόλης παρακολουθεί υπνηλιακά το φεστιβάλ κλασικής μουσικής και η είδηση περί χρεωκοπίας απλά θα το κάνει να αλλάξει πλευρό στο κάθισμα ή θα του αυξήσει το ροχαλητό. Φαντάσου να του το ανακοίνωνες σε κανά πανηγύρι του Ιουλίου πάνω στο τσακίρ κέφι και τον κανιβαλισμό της γκιόσας, του κρασιού και του κλαπατσίμπανου. Εμφύλιος θα ξεκίναγε.

Και το καλύτερο όλων είναι πως παρά την αμφίβολη κατάσταση της οικονομίας, συνεχίζουν και προσαράζουν στο λιμάνι μας γιοτ πολυτελείας, γεμάτα πρίγκηπες, βασιλιάδες και λοιπούς φραγκάτους που σε ώρα ανάγκης δεν είναι απίθανο να μας πετάνε από την πλώρη των σκαφών τους, έτσι γιατί είμαστε ωραίοι, μπανανίτσες και άλλα βιταμινούχα.

Οπότε, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο παραμένουμε Ναύπλιο. Που καιρός για μετακινήσεις τώρα, βαλίτσες, τρεχάματα και νέες περιπέτειες. Άραξε. Καλά είμαστε. Τι να πεί δηλαδή και ο απέναντι, ο όμορος, ο Μέγας Αναπλαστήρας που θα τον αφήσει η χρεωκοπία μέσα στα χώματα, με τα κουβαδάκια στο χέρι, χωρίς θάλασσα;

Ό,τι συμβεί όμως, καλό ή κακό, θέλουμε να το μάθουμε οι Ναυπλιείς εγκαίρως. Τουλάχιστον μέσα στη δεκαετία. Μη μας περάσουν και οι σκαφάτοι για τίποτα οπισθοδρομικούς.