Κυριακή, 1 Φεβρουαρίου 2015

Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, η σκατίλα θα μυρίσει

Τώρα το γεγονός πως αμέσως που τελείωσαν οι εκλογές ακολουθούν οι καρνάβαλοι και τα τριώδια να είναι τυχαίο;
Πάντως το timing μοιάζει εξαιρετικό καθότι δημιουργεί την ψευδαίσθηση στο λαό μιας μακράς αποκριάτικης περιόδου, δίμηνης για την ακριβεία, ξέφρενου νεοελληνικού χαβαλέ.

Ειδικά αν γίνει πράξη η πρόθεση του Δημάρχου να κάνουμε όλοι οι αυτόχθονες ιθαγενείς πορεία στα χυμοποιεία και τα πυρηνελουργεία της περιοχής για να διαμαρτυρηθούμε για τις δυσάρεστες μυρωδιές που μας απλώνουν. Να υποθέσω πάντως, πως επειδή ο δήμαρχος Κωστούρος, όπως γράφτηκε στα τοπικά μέσα προ ημερών, έτριξε τα δόντια στους κύριους ιδιοκτήτες ζητώντας επιτακτικά μια λύση, η σκατίλα που πλημμυρίζει την πόλη αυτές τις μέρες δεν είναι επειδή οι ιδιοκτήτες χέστηκαν πάνω τους από τον φόβο τους, όπως λανθασμένα θεωρούσα, αλλά επειδή ο Δήμαρχος τσίμπησε άκυρο. Αγνοήθηκε και περιφρονήθηκε ωσάν να ήταν Δήμαρχος μιας όποιας τιποτένιας πόλης και όχι μιας ιστορικής πρωτοπρωτευούσης. Οπότε τώρα, λέει να κουβαλήσει μαζί του και τον περήφανο και τόσο συγκρουσιακό λαό του μπας και τους πάει τρεις και μία των πυρηνελουργάδων και των λοιπών υπευθύνων.


Την φαντάζομαι ήδη αυτήν την πορεία και ενθουσιάζομαι. Θα ξεκινάει μπροστά από το κολυμβητήριο, κόσμος πολύς, όλες οι επαναστατικές μορφές της πόλης μαζεμένες, νέοι, γέροι, παιδιά, κουτσομπόληδες που θα σκάσουν έτσι για τη φάση, κυρίες με φρεσκοβαμμένη κόμμωση και τσιριχτή φωνή, ντουντούκες, φυστίκια, πασατέμπα και μαλλί της γριάς, τσιγγάνοι να πουλάνε κόρνες και στα μεγάφωνα θα παίζει Πάολα. Μπροστά θα προπορεύεται ο Δήμαρχος μετά σύσσωμου του δημοτικού συμβουλίου. Όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι εκεί, αυτοί των προοδευτικών τάσεων βεβαίως, συνηθισμένοι στον αγώνα του δρόμου, αλλά και οι άλλοι, που η μοναδική πορεία που έχουν κάνει μέχρι τα τώρα είναι είτε αυτή της κομματικής τους ανέλκυσης είτε η πορεία με τον πεζοποριακό σύλλογο του χωριού τους. Θα κρατάνε ένα τεράστιο πανό που θα λέει με μεγάλα κόκκινα γράμματα «Έξω η σκατίλα από τ' Ανάπλι» και όλος ο δρόμος προς τη Νέα Κίο θα δονείται από το σύνθημα «Δεν αντέχω άλλο σκατό, δεν θα έχω Τουρισμό».

Πάντως εγώ αν ήμουν ιδιοκτήτης των εν λόγω επιχειρήσεων και έβλεπα τον κόσμο να φωνάζει, θα έβγαινα έξω και με απάθεια θα του πρότεινα να πάει πρώτα να καθαρίσει την χωματερή της Καραθώνας και τα κωλοβακτηρίδια της θαλάσσης που κάνει εκεί κάθε καλοκαιράκι ανέμελο πλίτσι-πλίτσι... και μετά να φωνάζει.

Και για να σοβαρευτώ κι εγώ λίγο γιατί το πρόβλημα είναι τεράστιο και τα αστεία έχουν κι ένα όριο, η μόνη πρακτική λύση που διαφαίνεται αυτή τη στιγμή στον ορίζοντα είναι να χωριστούμε σε ομάδες των χιλίων κατοίκων και με βάρδιες να πηγαίνουμε κάθε απόγευμα έξω από τις επιχειρήσεις και να φυσάμε την κάπνα προς το Άργος.

Όχι τίποτα άλλο δηλαδή, απλά για να απολαύσουμε άλλη μια βαρύγδουπη δήλωση της Καμποσάρας εναντίον της όμορης πόλης, όπως συνηθίζει αγαπησιάρικα να μας αποκαλεί. Γιατί τον έχουμε χάσει κι αυτόν τον δόλιο, ένεκα παντελούς έλλειψης αντιπολίτευσης στην αρχαιότερη πόλη του Γαλαξία. Μόνο στις αναμνηστικές φωτογραφίες των μεταγραφών του Παναργειακού τον χαζεύουμε λιγάκι και τον καμαρώνουμε αλλά σαν τις έντεχνες ανακοινώσεις του, αυτές τις γεμάτες εχθρούς, περιπέτειες, δολιοφθόρους αντιπάλους, ζηλιάρηδες, και αντιαργείους, στολισμένες με χιλιάδες θαυμαστικά, κεφαλαία και ερωτηματικά χωρίς κανένα νόημα, τελείως σουρρεαλιστικά τοποθετημένα, δεν συγκρίνεται τίποτα. Μπροστά του ο Παπαδιαμάντης είναι γατάκι της λογοτεχνίας.

Αλλά τι να μας πεί πια και ο Καμπόσος, αλήθεια;. Εμείς μπορεί να έχουμε απαίσια και τρισάθλια μυρωδιά σε κάθε σημείο της πόλης μας αλλά τουλάχιστον έχουμε καινούριους, ολοκαίνουριους και ανακαινισμένους κάδους σκουπιδιών χάρη στον ακούραστο, ασίγαστο, δυναμικό και δουλευταρά αντιδημάρχό μας, κύριο Μπουζαλά. Τα επίθετα τα έκλεψα από τοπικό ιστολόγιο που εκθειάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τελείως αντικειμενικά, τα προσόντα του. Στο θέμα μας όμως. Και το θέμα μας είναι πως εμείς, τα σκουπίδια μας πια, τα φροντίζουμε σαν τις κόρες των ματιών μας. Τους συμπεριφερόμαστε πολιτισμένα. Τα αφήνουμε έξω από το σπίτι μας στους καθαρούς, ολοκάθαρους κάδους μας και τα ξαπλώνουμε ύστερα κοντά στη θάλασσα να χαζεύουν το ηλιοβασίλεμα και ν' ακούν τον παφλασμό των κυμάτων. Υπάρχει μεγαλύτερη οικολογική συνειδήση από αυτήν;

Για να μην μιλήσω για τον σταθμό του τρένου που πρόσφατα καθαρίσαμε, στολίσαμε και αναδείξαμε. Η δουλειά που έγινε εκεί είναι καταπληκτική. Το ομολογώ. Τα βαγόνια είναι ιστορικής σημασίας και άξιζαν εδώ και χρόνια μια καλύτερη συμπεριφορά απ' όλους μας. Ελπίζω τώρα, ύστερα από τόσο κόπο, να μην γυρίσουμε ποτέ στην πρότερη εγκατάλειψη. Μόνο τα φώτα αν μπορεί ο Δήμος μας να χαμηλώσει λιγάκι, γιατί φωτίζουν τον χώρο υπερβολικά και δυσκολεύονται οι αυτόχθονες να κατουρήσουν στην γύρω περιοχή. Ντρέπονται. Μερικοί αναγκάζονται και περπατάνε πολύ πιο πέρα και κάποιοι άλλοι δυστυχώς, για να γλιτώσουν κόπο, έχουν αρχίσει και χρησιμοποιούν, αν έχεις τον Θεό σου, τις δημόσιες τουαλέτες. Μια μέριμνα δημοτική λοιπόν σχετικά με τις αγαπημένες συνήθειες των αυτοχθόνων θα ήταν ό,τι πρέπει και θα ολοκλήρωνε το έργο ιδανικά.

Επίσης, εφόσον πλέον έχουμε έναν υπέροχο σταθμό τρένων αλλά τρένο δεν έχουμε, γιατί δεν φτιάχνουμε και ένα αεροδρόμιο απλά για να το κοιτάμε;