Κυριακή, 29 Ιουνίου 2014

Η καλοκαιρινή εκδίκηση του Ναυπλιώτη

Κάθεται ο Ναυπλιώτης και διαβάζει στα ιντερνέτια που συνεχώς βολοδέρνει γιατί δεν έχει κάτι καλύτερο να κάνει και το ίδιο κάνουν επίσης και όλοι οι υπόλοιποι γύρω του, πως φέτος το καλοκαίρι, το 75% των Ελλήνων, δεν πρόκειται να πάει διακοπές λόγω οικονομικής στενότητας.

Και ξαφνικά, όλως παραδόξως, ένα σαρδόνιο χαμόγελο ξεγλιστρά στο πρόσωπό του. Ένα χαμόγελο γεμάτο ειρωνικά σχόλια, κοροιδευτικές ατάκες και μια ύπουλη ευχαρίστηση.

Αυτό που μεσολάβησε μέσα στα χιλιοστά του δευτερολέπτου από την στιγμή που είδε την είδηση μέχρι τη στιγμή που το πικρόχολο χαμογελάκι σχηματίστηκε στη φάτσα του, είναι πολύ απλό.

Ο αυτόχθων ιθαγενής, άφραγκος αλλά υπεράνω ως είθισται, περνάει με μια γρήγορη ματιά τον τίτλο της είδησης.  Αναγνωρίζει τάχιστα το βασικό σημαινόμενο του γεγονότος που είναι η οικονομική κατάντια όλων των πολιτών, και του ιδίου βεβαίως, και τότε τον πιάνει η ανασφάλεια. Θα προσπαθήσει να ξεφορτωθεί ακαριαία αυτή την εικόνα κατάντιας από πάνω του γιατί πρώτον δεν του είναι και ιδιαίτερα ευχάριστο να συνειδητοποιεί στα καλά του καθουμένου πως είναι μαλάκας και γενικώς η αυτοκριτική δεν είναι και το αγαπημένο του σπορ. Ειδικά σε μέρες μουντιαλικής αποχαύνωσης.

Έτσι βρίσκει την πιο πρόχειρη δικαιολογία που σέρνεται μέσα στο κεφάλι του. Μια δικαιολογία που θα τον βγάλει  έξω από αυτήν την δυστυχή μάζα των τριών τετάρτων του πληθυσμού.

Σκέφτεται λοιπόν ο δαιμόνιος στον ωχαδερφισμό κάτοικος, πως ενώ ούτε ο ίδιος μπορεί να πάει διακοπές, για καλή του τύχη δεν είναι στην ίδια μοίρα με όλους τους υπόλοιπους. Δεν ανήκει βέβαια στο άλλο 25% που μπορεί, αλλά τουλάχιστον ζει και ενίοτε εργάζεται σε ένα ήδη τουριστικό μέρος, πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών από όλο τον κόσμο. Στο όμορφο και γραφικό Ναπλάκι. Το ένδοξο και χιλιοτραγουδισμένο.

Τί να της κάνει τις διακοπές επομένως όταν κάθε καλοκαίρι οι ίδιες οι διακοπές έρχονται και του χτυπάν την πόρτα; Άλλωστε αυτός δεν ήταν και ο βασικός λόγος που διάλεξε να ζήσει εδώ; Μπορεί η πόλη να προσφέρει και άλλες ανέσεις, όπως μικρές αποστάσεις, ήρεμη οικογενειακή ζωή, όμορφο περιβάλλον, συναισθηματικές εξαρτήσεις με το παρελθόν, μειωμένη εγκληματικότητα και άλλα παρόμοια αλλά το καλοκαίρι ήταν ο κύριος ρυθμιστής της απόφασής του να γίνει μόνιμος κάτοικος. Κάθε καλοκαίρι η θολούρα του καύσωνα, οι επισκέπτες, η κίνηση, η κοντινή δροσιά της παραλίας τον παρέσερνε ολοένα και περισσότερο στην απόφαση να μην εγκατελείψει αυτό το μέρος. Κάθε καλοκαίρι του δημιουργούσε την ψευδαίσθηση του κοσμοπολιτισμού και της ζωντανής πόλης.

Και στο κάτω κάτω της γραφής τσάμπα έφαγε τόσα χρόνια χειμωνιάτικης μιζέριας; Τσάμπα ζει εδώ και χρόνια ολόκληρους μήνες ανελέητα βαρετής καθημερινότητας; Τσάμπα οι βραδινές βόλτες του Φλεβάρη παρέα μόνο με τις γάτες και τους σκύλους της πόλης; Τσάμπα οι ίδιοι και οι ίδιοι άνθρωποι, τα ίδια βήματα, οι ίδιες χαιρετούρες, τα ίδια στέκια με τα ίδια πρόσωπα και τα ίδια ακόμη ποτά στα χέρια; Τσάμπα τόσα ξενέρωτα καρναβάλια, γιορτές, παρελάσεις και σαββατοκύριακα γεμάτα Τσιμεντόβλαχους κι ολόκληρα χωριά;

Έφτασε επιτέλους και γι αυτόν η ώρα της ανταμοιβής. Εκεί που όλοι οι άλλοι θα καίγονται μέσα στα τσιμεντένια κλουβάκια τους, παρέα με οικολογικά κλιματιστικά χαμηλής ενέργειας και κρύα ντους, εκεί που θα στριμώχνονται κάθε πρωί σε τραπεζικές ουρές για λίγα περισσότερα δευτερόλεπτα δροσιάς, αυτός θα απολαμβάνει ανέξοδα όλα τα καλά του τουριστικού του παραδείσου αποτέλεσμα της πάλαι ποτέ «σοφής» επιλογής του να μείνει για πάντα μόνιμος κάτοικος Ναυπλίας.

Οι άλλοι ας πρόσεχαν…

Και τότε, όλως λογικώς, ένα σαρδόνιο χαμόγελο ξεγλιστρά στο πρόσωπό του.