Κυριακή, 16 Μαρτίου 2014

Περί αντιαισθητικής ο Λόγος

Όπως λέγεται και ακούγεται από «ψαγμένους» τύπους που αναμασούν και παπαγαλίζουν ατάκες χωρίς να καταλαβαίνουν ουσιαστικά τί σημαίνουν, προκειμένου είτε να κάνουν εντύπωση είτε να ρίξουν στο κρεβάτι το αντικείμενο του πόθου τους, η αισθητική είναι η ηθική του μέλλοντος.Πρόκειται για μια φράση λεκτικά εύκολη, σύντομη και με άμεσα αποτελέσματα εντυπωσιασμού.

Η ιστορία της όμως είναι σπουδαία και μόνο ως κάτι ρηχό δεν μπορεί να θεωρηθεί. Ξεκινάει από τον Σωκράτη που συνέδεε το όμορφο με το αγαθό και συνεχίζει χωρίς βεβαίως να σταματά  με τον γερμανό φιλόσοφο Νίτσε στον οποίο ανήκει αυτούσια η φράση.

Σε γενικές γραμμές η φράση σημαίνει πως η ομορφιά, η ολοκλήρωση και η καλαισθησία συμπίπτουν με την ηθική, την αγαθοεργία και την ωφελιμότητα. Το καλόν και το χρήσιμον που λένε.

Άρα, αν επιθυμούσε κάποιος να μελετήσει την μελλοντική ηθική ενός τόπου, την ηθική που διαμορφώνεται εν εξελίξη των ετών σε κάποια πόλη, την δική μας πόλη για παράδειγμα, δεν θα είχε παρά να παρατηρήσει γύρω του την αντίληψη της πόλης περί αισθητικής. Σε σχέση με το Ναύπλιο βεβαίως θα ήταν πιο εύκολο να ξεκινήσει την παρατήρησή του με την αντιαισθητική παρά την αισθητική. Τα παραδείγματα βλέπετε είναι περισσότερα.

Για τον αυτόχθονα ιθαγενή επομένως, σε μερικά χρόνια, η αρμονική συμβίωση μεταξύ των ανθρώπων και των σκουπιδιών θα είναι καθεστώς. Θα είναι κάτι τελείως φυσιολογικό, λογικό και κυρίως θεμιτό από τη μεγαλύτερη μάζα πολιτών. Δεν είναι μόνο η συνήθεια της Καραθώνας που κολυμπά στα κωλοβακτηρίδια και στις οσμές της χωματερής. Δεν είναι ούτε καν η στάθμευση σκουπιδοφορτηγών δίπλα ακριβώς από τον βιότοπο στο δρόμο της Νέας Κίου. Είναι κυρίως που σε κάθε γωνία της πόλης που τα συνεργεία του Δήμου καθαρίζουν σπάνια ή σχεδόν ποτέ, όπως το Καρνάγιο, η Ακροναυπλία, ο δρόμος της Αρβανιτιάς-Καραθώνας και άλλα, φιλοξενούνται συχνά τόνοι μπουκαλιών, τσιγκακίων, χαρτιών και όλων των ειδών του σκουπιδουλικού. Ο Ναυπλιώτης πλέον βιώνει μια άριστη σχέση με τα σκουπίδια γιατί προφανώς τα νιώθει κομμάτι του εαυτού του και ίσως του πολιτισμού του. Είναι γι’ αυτόν αναμφισβήτητα κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο.

Με την σημαντική και πολύτιμη βοήθεια της αυξανόμενης παρουσίας σκουπιδιών ο Ναυπλιώτης θα βιώσει νέους δρόμους και στην οσφρητική του κουλτούρα. Δεν είναι όμως υπεύθυνα μόνο τα σκουπίδια γι’ αυτό. Είναι και η χρόνια εξάσκηση όλων των Ναυπλιωτών στις οσμές του λιμανιού. Είναι η λαδίλα που σκάει κάθε χειμώνα από το πυρηνελουργείο. Και είναι κυρίως η παντελής απουσία δημοτικών ουρητηρίων που μετατρέπει δεκάδες σημεία της πόλης σε εστίες αξιοθαύμαστης κατουρομυρωδικής ποικιλίας. Δεν πρέπει όμως να αποκλείσουμε από το πανόραμα οσφρητικού φεστιβάλ της πόλης, τις κουράδες των σκύλων, αδεσπότων και μη, όπως και των λίγων αστέγων της περιοχής ή των νταλικέρηδων στο πάρκιγνγκ της παραλίας. Συντελούν και αυτές, όσο να πεις, στην ηθική μας εξέλιξη.

Συνεχίζουμε με το νερό. Κάνοντας ένα τεράστιο άλμα προόδου και ηθικής εξέλιξης, το νερό για εμάς δεν θα είναι πλέον πηγή ζωής αλλά θανάτου. Επίσης θα αλλάξει και χρώμα. Τέρμα πια στην βαρετή και συνηθισμένη διαφάνεια. Τέρμα πια στη  έλλειψη χρώματος και την μονοτονία. Το νερό μας θα είναι κόκκινο, καφέ και γκρι. Θα κυκλοφορεί σε διάφορες αποχρώσεις και άπειρες γεύσεις! Όλα στη ζωή αλλάζουν. Γιατί όχι και το νερό μας;  Πέρα από όμορφο θα είναι και χρήσιμο. Θα σκοτώνει μύγες, κουνούπια και κατσαρίδες, θα φολιάζει ποντίκια, γατιά και σκυλιά και θα ξεραίνει ενοχλητικά φυτά και δέντρα.

Βελτιώσεις αναμένονται και στην καθημερινή μας παρουσία στη πόλη. Στη καθημερινή μας βόλτα. Ζωντάνια και ομορφιά στους δρόμους θα σημαίνει κορναρίσματα, διπλοπαρκαρίσματα, βρισιές και μούντζες. Θα σημαίνει τέρμα σκυλάδικο στα ηχεία με ανοιχτά παράθυρα και θορυβώδεις εξατμίσεις καγκουραίων. Η βόλτα με το ποδήλατο θα είναι extreme sport για λίγους και θαρραλέους που αναζητούν την περιπέτεια και το ρίσκο κάθε ώρα και στιγμή. Ο δρόμος χωρίς λακούβες, χωρίς συνεργεία του Δήμου να σκάβουν θα είναι κάτι αξιοπερίεργο και ίσως επίφοβο. Σίγουρα όχι κάτι όμορφο και χρήσιμο. Θα συνδέεται με την δημοτική αδράνεια και την πολιτική αδιαφορία.

Η διασκέδαση επίσης θα υποστεί σημαντικές αλλαγές. Δεν θα υπάρχει διασκέδαση χωρίς κώλους, βυζιά,  σκυλοτράγουδα, μαλακομπιτάκια, τρεντομαλλάκηδες, βλαχοκιτσάτους και κλαρινογαμπρούς βεβαίως βεβαίως. Διασκέδαση θα σημαίνει θόρυβος, στρίμωγμα, εντύπωση και τσάμπα μπανιστήρι. Θα σημαίνει εκτόνωση, αποθημένα και ουρλιαχτά.

Έτσι στρώνεται ο δρόμος για την πολιτισμική άνθηση. Για τα γραφικά μας τουρκοπανηγύρια που κάνουν τους ανθρώπους να θυμούνται τις ρίζες τους. Τις ρίζες του Νεάντερνταλ που κρύβουν βαθιά μέσα στο dna τους. Για τα υπέροχα αρχαιολογικά μας μνημεία που σαπίζουν. Που τα δέρνει αρμονικά ο αγέρας κι η βροχή. Το γκράφιτι και το σκουπίδι. Πολιτισμός των ερειπίων. Νέα εποχή. Έτσι η δημοτική μας μπάντα θα μετατραπεί σε σύμβολο πρωτοπορίας και μεταμοντέρνας μουσικής. Έτσι θα μας επισκέπτεται ο κάθε αποτυχημένος αστέρας των Αθηνών και μεις θα του μοιράζουμε σαν ιθαγενείς μεροκάματα.

Και τέλος, έχουμε την πολιτική ανατροπή. Η εποχή της Μεταπολίτευσης είναι πια παρελθόν για εμάς. Ο καλός, ο χρήσιμος, ο πετυχημένος πολιτικός ταγός, άμα κλάσει, πρέπει να το κάνει δελτίο τύπου. Αλλιώς δεν είναι χρήσιμος. Ο λαός πρέπει να γνωρίζει τα πάντα. Όλα στο φώς. Και να βλέπει τη φάτσα του συχνά και παντού. Σε εγκαίνια, εκδηλώσεις, θείες λειτουργίες και δοξολογίες και πάει λέγοντας. Ο πολιτικός του μέλλοντός μας πρέπει να είναι κοντά στο λαό. Και ειδικά αν θέλει να είναι και δήμαρχος. Αν θέλει να είναι δήμαρχος πρέπει να έχει μαζί του πολύ κόσμο. Κόσμο που να βγάζει τη φάτσα του με τη σειρά και με δελτίο προτεραιότητας στα μουμουε της περιοχής. Σαν πασαρέλα χρησίμων και προσφερομένων για το καλό του τόπου.

Όπως καταλαβαίνετε σύντροφοι μια νέα εποχή γεννιέται. Η εποχή των ενοχλητικών εξαιρέσεων ολοένα και φθίνει. Ας τις αφήσουμε μόνες, έρμες και δυστυχείς στο μονοπάτι της απομόνωσης που μόνες τους διάλεξαν. Ένας αισθητικός καινούριος κόσμος γεννιέται. Μέγας.