Κυριακή, 9 Φεβρουαρίου 2014

Εγχειρίδιο αυτόχθονος δημαρχιακού λόγου

Εγχειρίδιο δημαρχιακού λόγου, αυτόχθονος και ιθαγενούς, διατιθέν ελευθέρως προς έκαστον υποψήφιον ανεξαρτήτως ιδεολογικής ή κρανιοεγκεφαλικής ισχύος δια το καλόν και μόνον του ιστορικού μας τόπου
Στην αρχή κάθε ομιλίας υπάρχει, ως γνωστόν, πάντοτε μια προσφώνηση. Καλό θα είναι η προσφώνηση αυτή να ξεκινά πρώτα από τα θηλυκά μέρη της μάζωξης και έπειτα από τα αρσενικά. Παράδειγμα. Δημότισσες και Δημότες. Ναυπλιώτισσες και Ναυπλιείς. Κάτι τέτοιο δείχνει τις φεμινιστικές ευαισθησίες του υποψηφίου δημάρχου και σε μια περιοχή που επικρατεί φαινομενικά η φαλλοκρατία και ο μπρουτάλ ανδρισμός ενώ από πίσω κάνουν κουμάντο μόνο οι γυναίκες, είναι απαραίτητο. Αν κατακτήσεις το αυτόχθονο γυναικείο φύλο, κατακτάς ολόκληρο το αυτόχθονο νοικοκυριό. Μάνα, πατέρα και παιδιά. Τόσο απλά.

Συνεχίζεις με μια όμορφη περιγραφή της μάζωξης. Είτε είναι μικρή είτε μεγάλη προσπαθείς να την κολακέψεις. Την αποκαλείς μεγαλειώδη, αποστομωτική, γεμάτη ενθουσιασμό, χαρά, ελπίδα, νίκη και μέλλον. Διαλέγετε και παίρνετε αναλόγως των συνθηκών. Τα μέλη της τα ονομάζεις ενεργούς πολίτες. Υπεύθυνους πολίτες. Συμμετόχους της κοινής προσπάθειας. Αγωνιούντες κατοίκους. Τους αρέσει. Τους δίνει την ψευδαίσθηση πως κάτι επιτέλους προσφέρουν. Ξεχνάνε παντελώς την πενταετή τους απραξία και μουργέλα για τα κοινά. Ξεχνάνε τους αληθινούς λόγους που τους ανάγκασαν να βρεθούν στην μάζωξη. Είτε για να καβαντζωθούν δηλαδή είτε απλά για να συνεχίσουν να βοσκάνε. Αν το επιτρέψει η συγκυρία και η ατμόσφαιρα πείτε πως αυτός ο ενεργός λαός που σας ακούει, αυτός ο ίδιος είναι ο νέος Δήμος. Θα σας λατρέψει.

Έπειτα ακολουθεί το κλασικό παιχνίδι με τον χρόνο. Το βρώμικο παρελθόν έναντι του οραματικού και φανταστικού μέλλοντος που έρχεται. Έναντι της αλλαγής, της ανατροπής, της ρήξης, της σύγκουσης, της δυνατής θέλησης για καινοτομία, μεταρρύθμιση, πρόοδο, ανάπτυξη και γενικώς φυγή προς τα εμπρός. Όσες περισσότερες τέτοιες λέξεις χρησιμοποιήσετε, τόσο το καλύτερο. Το πλήθος χαζεύει, κι ειδικά το ντόπιο δεν έχει και μεγάλη δυσκολία να το πετύχει,  και του εντυπώνονται οι λέξεις υποσυνείδητα. Όπως ακριβώς και στις διαφημίσεις.

Αφού ορίσετε την θέση σας χρονικά και τοποθετηθείτε στο ελπιδοφόρο αύριο, μιλήστε για τους άλλους. Τους ξεχασμένους. Τους πολιτικούς σας αντιπάλους. Αυτούς που μείνανε στο παρελθόν. Στις αντιλήψεις της καταστροφής και της σήψης. Στις αντιλήψεις που μας έφεραν ως εδώ. Και εμμένουν σε αυτές οι ανόητοι. Λαικίζουν, προπαγανδίζουν και λασπολογούν. Διχάζουν τον λαό και τον αποπροσανατολίζουν από τις ανάγκες του. Ενώ εσείς…Εσείς θέλετε την συνεργασία, την αλληλεγγύη, την συσπείρωση όλων των υγιών δυνάμεων γύρω από τον ιερό στόχο. Το καλό του τόπου. Φανείτε ανώτεροι και συσπειρωτικοί. Μετράει.

Αφού τελειώσουν τα ωραία λόγια, ακολουθούν τα έργα. Το πρώτο που πρέπει να έχετε υπόψιν σας είναι πως πολιτεύεσθε σε μια περιοχή που ένα μεγάλο μέρος της πιστεύει πως η χούντα μας έκανε καλό γιατί έφερε δρόμους, νερό και ρεύμα σε κάθε γωνιά της χώρας. Εστιάστε εκεί. Στο νερό. Είναι κλασικό κόλπο εδώ και δεκαετίες και πιάνει πάντοτε. Πείτε πως θα φέρετε καλό και γάργαρο νερό παντού. Είναι τόσο μαλάκες που θα το ξαναπιστέψουν.

Ακολουθούν τα σκουπίδια. Επειδή η λύση δεν βρίσκεται στα χέρια σας αλλά στην Περιφέρεια, πείτε μια γενικόλογη παπαριά πως σε αγαστή συνεργασία με τον Περιφερειάρχη το πρόβλημα θα λυθεί και άμεσα, αποφασιστικά και προπάντων οικολογικά. Επαναλάβατε συχνά τις οικολογικές και περιβαλλοντολογικές σας ευαισθησίες. Δείξτε ποδηλατόφιλοι.  Δείξτε βεβαιότητα και σιγουριά. Θα καλύψετε με αυτόν τον τρόπο την δική σας έλλειψη προτάσεων και θα βγείτε καθαροί.

Ένα τρίτο στανταράκι είναι το αντιμνημονιακό προφίλ. Φοριέται παντού πλέον και είναι μαλακία να μην το εκμεταλλευτείτε. Δεν πωλείται τίποτα, δεν δίνεται τίποτα απλά και μόνο αξιοποιείται. Είναι σωστή λέξη και θα σας καλύψει. Ο κόσμος δεν θα την καταλάβει και θα μείνει στον αντιμνημονιακό λόγο που πουλάει σφόδρα.

Μην ξεχνάτε τις κοινωνικές σας ευαισθησίες. Κοινωνική αλληλεγγύη και κοινωνική πολιτική παντού και πάντοτε. Και όλοι μαζί. Η κρίση θέλει συνεργασία. Θέλει αυτοθυσία, προσφορά και όραμα. Ο Δήμος καλείται να καλύψει τα κενά που αφήνει η κεντρική εξουσία στο κοινωνικό κράτος και εσείς, γεμάτοι αυταπάρνηση και φιλανθρωπία, θα κάνετε ό,τι μπορείτε για να βοηθήσετε. Όχι μόνο σας βεβαίως. Οι πολίτες του Δήμου θα είναι οι αρωγοί σε αυτήν την προσπάθεια. Εδώ είναι μια καλή ευκαιρία να ξαναγλείψετε τον κόσμο λέγοντας πόσο ευαίσθητοι είναι, πόσο καλοί χριστιανοί και πόσο άξιοι συνεχιστές του ανθρωπισμού που χαρακτηρίζει την περιοχή αλλά και την ελληνική παράδοση συθέμελα.

Τουρισμός, ανάπτυξη, φραγκάκια στις τσεπούλες μας. Πολύ σημαντικό. Η πόλη αλλά και η ευρύτερη περιοχή οφείλει να ακολουθήσει τις τουριστικές και αναπτυξιακές εξελίξεις του δυτικού κόσμου. Μπορεί και πρέπει να γίνει πρωτοπόρα. Να μην μείνει πίσω. Αναβάθμιση τουριστικών υπηρεσιών και ανέσεων, πάντοτε σε συνεργασία με τον επιχειρηματικό κλάδο, τόνωση της εγχώριας αγοράς, στόχευση στον καλό και πλούσιο τουρίστα, ανάδειξη της ιστορίας και της φυσικής μας ομορφιάς, το όνειρο της κρουαζιέρας και άλλες παρόμοιες και κλισέ αναφορές θα σας δώσουν μπροστά στο πρωτόγονο πλήθος ένα τεχνοκρατικό κύρος και ένα θάμπος. Στην μαρίνα μην αναφερθείτε. Είναι δύσκολο ζήτημα και δεν γνωρίζετε κιόλας αν μπορεί να γίνει.

Μια εξειδίκευση επίσης στον πολιτισμό δεν θα ήταν άσχημη καθόλου. Επειδή όμως κατά πάσα πιθανότητα η σχέση σας με τον πολιτισμό είναι ελάχιστες, όπως και του πλήθους που σας παρακολουθεί ή θα σας ψηφίσει μην μπείτε σε λεπτομέρειες. Αναφερθείτε μόνο με πατριωτικό τόνο στην ιστορία της πόλης, στα μουσεία της, τα γεγονότα της, τα μνημεία της και τους αξιολογώτατους ανθρώπους που πέρασαν από τα μέρη της και δεν τους γνωρίζει σχεδόν κανείς και αρκεί. Άλλωστε η ομιλία σας θα φτάνει προς το τέλος και ποιος τον γαμεί τώρα τον πολιτισμό αφού θα έρθουν οι κουτόφραγκοι κι οι Τσιμεντόβλαχοι να μας τα ακουμπήσουν.

Δώστε ραντεβού με τον λαό σας την επομένη των εκλογών, τότε που στη θέση του Δημάρχου δεν θα είστε εσείς αλλά οι ίδιοι οι πολίτες, που για πρώτη φορά στην ιστορία της πόλης παίρνουν την τύχη της στα χέρια τους και έπειτα απολαύστε με γαλήνιο ύφος αυτοπεποίθησης το μακρόχρονο χειροκρότημα των πελατών σας.

Αυτό ήταν. Τους πείσατε!
(το εγχειρίδιο, όπως προαναφέρθηκε,  δεν προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα και είναι ελεύθερο προς πάσα ελπιδοφόρα για τον τόπο χρήση)