Κυριακή, 3 Νοεμβρίου 2013

Ένα μπουρδέλο μας λείπει

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο σύντροφοι αυτόχθονες ιθαγενείς πως ζούμε σε μία από τις ομορφότερες πόλεις του κόσμου. Το γραφικό και ξακουστό Ναπλάκι μας. Όπως αρέσκονται να λένε αναμετάξυ τους και αυτάρεσκα οι Ναυπλιείς, η πόλη μας είναι ένα αληθινός παράδεισος. Και είναι βεβαίως βεβαίως. Κανείς δεν μπορεί να πεί το αντίθετο. Πρώτον γιατί θα ήταν παράλογος και δεύτερον γιατί θα τον εκτελούσαν όλοι οι ιθαγενείς με δημόσιο λιθοβολισμό πιθανότατα στη πλατεία του Συνοικισμού ή της Πρόνοιας και όχι φυσικά στη πλατεία Συντάγματος ή Δημαρχείου για να μην αμαυρώσουμε και την τουριστική εικόνα της πόλεως. Πάνω και πέρα απ'όλα η δημόσια εικόνα μας.

Αυτή η εικόνα είναι το άγιο μας Δισκοπότηρο και την φυλάμε ωσάν τις κόρες των ματιών μας. Αυτή μας βοηθά να επικαλύψουμε όλα μας τα προβλήματα, τα κόμπλεξ, τις μικροαστικές μας ανασφάλειες, τα μίση και τα πάθη, τις ενοχές, τις τύψεις και τις ντροπές μας. Μας βοηθά επίσης να γιομίζουμε τις τσέπες μας με ζεστό χρήμα Τσιμεντόβλαχων ή Κουτόφραγκων επισκεπτών. Μας κάνει επίσης να αισθανόμαστε για λίγο κοσμοπολίτες και πρωτευουσιάνοι. Και ύστερα επιστρέφουμε δειλά στις φωλιές μας για να κρυφτούμε και πάλι. Αλλά δε βαριέσαι. Η εικόνα είναι που μετράει. 

Ειδικά τα τελευταία χρόνια, η τουριστική μας εικόνα είναι ιδιαιτέρως αναβαθμισμένη. Όπως έδειξε και το τριήμερο της 28ης ο κόσμος συνεχώς και αυξάνεται είτε από αυτόχθονες Έλληνες είτε από ξένους. Λαοθάλασσα αυτοκινήτων, κρουαζέρες με χιλιάδες επισκέπτες, Ρώσοι, Κινέζοι, Βλάχοι κι Αθηναίοι επιλέγουν σταθερά την πόλη μας για διακοπές και χαλάρωση. Με το καινούριο λιμάνι ή τη μαρίνα ενδέχεται οι επισκέπτες να πολλαπλασιαστούν και το Ναύπλιο να είναι πια ένας top προορισμός σε όλη τη Μεσόγειο. Μαζί με διάφορες ιδέες που ακούγονται για υδατοδρόμια ή επανενεργοποίηση της γραμμής του τραίνου από Αθήνα, τότε σύντροφοι είναι πιθανόν να βρεθούμε στην ευχάριστη θέση μην χωράμε πια όλοι σε τούτη την πόλη. 

Ανεξαρτήτως ποιοί θα μείνουν ή για να το πω καλύτερα ποιοί θα αντέξουν και δεν θα φύγουν, είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσουμε να οργανώνουμε σωστά και μεθοδικά τις τουριστικές δομές μας. Είναι ξεκάθαρο ακόμη και στο πιο καθυστερημένο αυτόχθονα πως η πόλη δεν έχει και τις καλύτερες υποδομές τουρισμού και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να φροντίσει αξιοπρεπώς τα κοπάδια που κατακλύζουν ορμητικά όλα μας τα τριήμερα και τις αργίες. 

Οπότε ξεκινάμε με το βασικό. Το άλφα και το ωμέγα της τουριστικής ανάπτυξης. Το μπουρδέλο. Η πόλη δεν έχει μπουρδέλο σύντροφοι. Δεν υπάρχει μέρος να πάει να γαμήσει ο τουρίστας. Θα έρθει ο δόλιος να μας επισκεφτεί, θα φάει, θα πιεί, θα βολτάρει για να χωνέψει και μετά; Δεν πρέπει να του έχουμε του χριστιανού ένα πολυτελές οίκημα να πάει να ικανοποιήσει τις αρχέγονες ορμές του; Και λέω πολυτελές γιατί προφανώς σύντροφοι, όταν αναφέρω την λέξη μπουρδέλο, δεν εννοώ φυσικά ένα οίκημα της τρούμπας, της λάσπης, του περιθωρίου και του υποκόσμου αλλά ένα μπουρδέλο αντάξιο της ιστορίας, της δόξας και του πολιτισμικού βάθους της πόλης και τον συγχρόνων κατοίκων της.

Καταρχήν το μπουρδέλο θα στεγάζεται στη παλιά πόλη και θα είναι νεοκλασικής αρχιτεκτονικής. Οι πουτάνες του δεν θα είναι απλές και ταπεινές πουτανίτσες του εικοσάευρου αλλά πόρνες πολυτελείας και μάλιστα ντυμένες με τρόπο που συνάδει στην ιστορία της πόλης. Κάποιες θα φοράνε παραδοσιακές ελληνικές στολές. Το λαογραφικό θα μας βοηθούσε ίσως πολύ σε μια τέτοια προσπάθεια. Θα έχουμε λοιπόν παραδοσιακές Αμαλίες, Αμαλίες Λουξ, Αμαλίες Παρελάσεων, Μανιάτισες, Ηπειρώτισες, Βλάχες για όλα τα γούστα και σε ποικίλες στάσεις και γιατί όχι Τσολιάδες, Ευζώνους και φουστανέλες για τα άλλα κόλπα. 

Επίσης οφείλουμε να αξιοποιήσουμε και την ξενικιά μας παράδοση κυρίως την Βενετσιάνικη. Γιατί να έχουμε τις Βενετσιάνικες στολές του Καρναβαλιού να κάθονται όλο το χρόνο; Γιατί να μην έχουμε πουτανίτσες πολυτελείας ντυμένες Βενετσιάνες για να αναδείξουμε την ποικιλία των πολιτισμών που μας έχουν διαμορφώσει ως ανθρώπους αλλά και ως πόλη γενικότερα;

Αν βάλουμε και μια-δυο ιερόδουλες ντυμένες Τουρκάλες ελέω τζαμιού και οθωμανικής κατάκτησης τότε θα έχουμε συμπληρώσει το παζλ και το μπουρδέλο μας θα αντικατοπτρίζει πλήρως την ιστορία της πόλης μέσα στο χρόνο. 

Το πλεονέκτημα βέβαια μιας τέτοιας επιχείρησης δεν μένει μόνο στα τουριστικά της πλεονεκτήματα αλλά αποτελεί και ένα αποκούμπι των αυτοχθόνων στις δύσκολες μέρες της μοναξιάς και της χειμωνιάτικης σαπίλας. 

Κατά πρώτον, οι ντόπιοι δεν χρειάζεται πλέον να ξενιτεύονται στο μακρινό Άργος για να γαμήσουν καίγοντας και πολύτιμη βενζίνα και αφήνοντας τα ωραία τους λεφτά στους αιώνια εχθρούς Πρασάδες. Οι έφηβοι της πόλης που χυλοπιτιάζονται συνεχώς από τις πιο ώριμες συμμαθήτριες τους δεν θα χρειαστεί να φύγουν για την φοιτητική ή στρατιωτική ζωή γεμάτοι ψυχολογικά προβλήματα αγαμίας και υπερβολικής χειρωνακτικής εργασίας. Οι παντρεμένοι συμπολίτες μας δεν θα ακουμπάνε τα μαλλιά της κεφαλής τους στα στριπτιτζάδικα του νομού προκειμένου να τους κάτσει στο τέλος της βραδιάς όλο το ανατολικό μπλοκ. Το στρατόπεδό μας θα γίνει προορισμός όλων των βιζματιούχων και πλουσίων φαντάρων και το πανεπιστήμιο της πόλης θα μπορούσε πλέον ανετότατα να κλείσει χωρίς τραγικές σεξουαλικές συνέπειες για τους αυτόχθονες που είναι και ο μόνος λόγος που επιθυμούσαν την παραμονή του. 

Τέλος και βασικώς, θα μπορέσουμε επιτέλους  δυνατά, καθαρά και τελείως απενοχοποιημένα να φωνάξουμε με φωνή σθεντόρια πως ένα μπουρδέλο είμαστε.