Τρίτη, 20 Αυγούστου 2013

The roof is on fire!

Φωτιά, φωτιά σύντροφοι!
Παντού φωτιές, πυρκαγιές και στάχτες!


Όλα τα προηγούμενα χρόνια ο φτωχικός μας τόπος αλλά τόσο πλούσιος σε φυσικά κάλλη δεν είχε γίνει βασικός στόχος των καλοκαιρινών εμπρηστών και των οικοπεδοφάγων. Τόσα χρόνια την είχαμε βγάλει καθαρή με ελάχιστες φυσικές απώλειες. Οι καιροί όμως άλλαξαν. Τα φιλέτα-δάση περιορίστηκαν σε όλη την ελληνική και μεσογειακή επικράτεια και είναι πλέον ηλίου φαεινότερο πως τα επόμενα χρόνια, ξεκινώντας από το φετινό, είμαστε η επόμενη στόχευση της εμπρηστικής μαφίας.

Σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού ακούγαμε και μυρίζαμε φωτιές σε κάθε σημείο της Αργολίδας ή της γειτονικής Κορινθίας. Κάθε μέρα ή μέρα παρά μέρα τα τοπικά νέα γέμιζαν τις στήλες τους με πυρκαγιές, με φιλότιμες προσπάθειες πυροσβεστών και κατοίκων και σχεδόν κάθε εβδομάδα έβγαιναν δελτία τύπου που εμφάνιζαν την Αργολίδα υποψήφια για νέα πυρκαγιά.

Οι φωτιές όμως δεν περιορίστηκαν στα δάση και τα φυσικά μας πλούτη. Απλώθηκαν περιέργως και στις χωματερές του νομού μας. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτές οι πυρκαγιές συνοδεύτηκαν και με καταγγελίες αλλά μέχρι και σήμερα ένα σκοτεινό πέπλο μυστηρίου σκεπάζει τις προθέσεις των εμπρηστών. Κάποιοι μιλάνε για συνδέσεις με ιδιωτικά συμφέροντα εκμετάλλευσης των σκουπιδιών ενώ κάποιοι άλλοι για αδιαφορία και ανικανότητα των διοικούντων. Το σίγουρο σε κάθε περίπτωση είναι πως από τον πύρινο εφιάλτη δεν γλιτώνουν πια ούτε τα σκουπίδια μας. 

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε να προστεθεί στη κατάρα της φωτιάς και η παλιά πόλη του Ναυπλίου. Ένα ατύχημα, το σκάσιμο μιας φιάλης υγραερίου, φούντωσε την οδό Σταικοπούλου στη παλιά πόλη, έκαψε ένα ολόκληρο μαγαζί, κατεδάφισε μια παλιά οικοδομή και κινδύνεψε να κάψει και τα διπλανά κτίρια.