Παρασκευή, 24 Μαΐου 2013

Η Καραθώνα ανήκει στα ψάρια της

Η Καραθώνα ανήκει στις γόπες της. Τις γόπες που δεκάδες χιλιάδες αυτόχθονες ιθαγενείς στο βάθος των δεκαετιών έχουν ρίξει με περίσσια άνεση στην όμορφη αμμουδιά της.


Ειδικά τη δεκαετία του 80 που ήμουν παιδάκι, μια δεκαετία που η οικολογική συνείδηση στη πόλη ήταν συνδυασμένη με την ομοφυλοφιλία, την θολοκουλτούρα και την εν γένει φλωριά, η πλαζ ήταν γεμάτη από γόπες, πλαστικά μπουκαλάκια, σακούλες, πεταμένες τροφές, τσίγκινα κουτάκια και ό,τι άλλο σκατολοίδι μπορεί να φανταστεί ο νούς του ανθρώπου.

Η Καραθώνα επομένως ανήκει και στα σκουπίδια της.

Σκουπίδια που μετέπειτα, ελέω ευρωπαικής προσαρμογής της πόλης, μετακόμισαν σε μια όμορφη πλαγιά ακριβώς από πίσω της και μετέφεραν το άρωμά της ιστορίας τους σε όλη την ακτή. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες του χρόνου.

Η Καραθώνα ανήκει στις πάλαι ποτέ ένδοξες σκηνές της. Τις όμορφες εποχές του ελεύθερου κάμπινγκ γέμιζε από τη μία άκρη μέχρι την άλλη από σκηνές, τροχόσπιτα, φωνές, τραπεζάκια, ομπρέλες και όλα τα υπόλοιπα συμπράγκαλα μιας υπαίθριας διανυκτέρευσης.

Η Καραθώνα ανήκει στους παλιούς γλεντζέδες της. Φήμες λένε πως κάποτε, μια παρέα παλιών και γνωστών γλεντζέδων της πόλης έφερε μέσα στο φέρετρο τον πεθαμένο φίλο τους για να περάσουν εκεί, στο μέρος που αγαπούσαν περισσότερο, την τελευταία νύχτα μαζί του.

Η Καραθώνα ανήκει και στις νεότερες παρέες της που τα τελευταία χρόνια ένεκα κρίσης, ζέστης και γενικής παρακμής της υπόλοιπης πόλης γεμίζουν τα καλοκαιρινά βράδυα την ακτογραμμή της με μουσικές, ψησίματα και γλέντια.

Η Καραθώνα ανήκει στα χιλιάδες ζευγαράκια που γνωρίστηκαν, χαμουρεύτηκαν, τσακώθηκαν, ερωτεύτηκαν και χώρισαν στην περιοχή της. 

Η Καραθώνα ανήκει σε όλα τα μωρά που νανουρίστηκαν στο δροσερό αεράκι της.

Η Καραθώνα ανήκει στους χειμερινούς κολυμβητές της. Στους ρομαντικούς περιπατητές της. Στα πρεζάκια, τους χασικλήδες και τους ονειροπόλους μεθυσμένους της.

Η Καραθώνα ανήκει στους χαρταετούς της και τα σαρακοστιανά τσιμπούσια της. Στις βαρκούλες, τους ψαράδες και τους βουτηχτάδες της.

Η Καραθώνα ανήκει στον έναστρο βραδυνό ουρανό της, στην ηλιόλουστη άπλα της και την συννεφιασμένη μελαγχολία της.

Η Καραθώνα ανήκει στο κύμα της και το νησί της. Στους ευκαλύπτους και τους θάμνους της. Στους αγίους των μικρών εκκλησιών της.

Η Καραθώνα ανήκει στα πρόβατα και τα γίδια της. Ανήκει στους σκύλους και τις γάτες της.

Μα κυρίως και πρωταρχικώς, η Καραθώνα ανήκει στα ψάρια της.