Δευτέρα, 13 Μαΐου 2013

Σώστε τη χελώνα Καρέτα-Καρέτα

Το γνωστό τραγουδάκι του Γιάννη Ζουγανέλη "Σώστε τη Χελώνα Καρέτα-Καρέτα" που έκανε θραύση τα σχολικά μου χρόνια βρίσκει την επίκαιρη θέση του στις μέρες μας και στις παραλίες του Ναυπλίου.


Τα περιστατικά του ξεβράσματος νεκρών χελωνών κάθε εβδομάδα έχουν γίνει περιέργως πολλά και όπως ήταν φυσικό κανείς μέχρι τώρα υπεύθυνος ή ανεύθυνος δεν έχει ασχοληθεί με την αιτία του προβλήματος.

Και λέω όπως ήταν φυσικό καθώς η πόλη και η περιοχή που ζούμε και απολαμβάνουμε τις χαρές της ζωής δεν διακρίνεται και τόσο για τα φιλοζωικά της αισθήματα. 

Αξίζει μόνο να σας αναφέρω πως τα παλιά τα χρόνια οι αυτόχθονες κάτοικοι έστηναν παγίδες-θηλιές στα αδέσποτα σκυλιά και γατιά με αποτέλεσμα αυτά να απαγχονίζονται στα δέντρα  και ύστερα πέρναγαν οι υπεύθυνοι της καθαριότητας και μάζευαν τα κρεμασμένα τους πτώματα που τα πέταγαν στα σκουπίδια. Με ένα τέτοιο βεβαρημένο dna βαρβαρότητας και αν συνυπολογίσει κανείς και την συνήθεια πολλών κατοίκων από τότε μέχρι σήμερα να δηλητηριάζουν με φόλες τα ζωντανά, τότε δεν θα μπορούσε κανείς να περιμένει μια άμεση έρευνα ή κάποιο στοιχειώδες ενδιαφέρον για τον περίεργο θάνατο όλων αυτών των θαλασσίων χελωνών. 

Το κακό όμως έχει παραγίνει και μου φαίνεται πως αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα ο λόγος που προκαλεί τους θανάτους σε λίγο καιρό κάθε Ναυπλιώτης θα έχει κρεμασμένο στο σαλόνι του σαν σουβενίρ το κουφάρι μιας Καρέτα-Καρέτα ή θα αρχίσουν τα greek-art της πόλης να πουλάνε μαζικά μαζί με τα σουβενίρ και όλα τα σκατολοίδια της λαικής μας κουλτούρας και βαλσαμωμένα κουφάρια του έρμου του πρώην ζωντανού σαν δείγμα της πλούσιας ποικιλίας των θαλασσών μας.

Τα παραλέω, θα μου πείτε. 

Έχετε δίκιο θα σας απαντήσω. Δεν είναι δα και τόσες πολλές οι Καρέτες- Καρέτες για να αρχίσουμε μαζικό εμπόριο. Δεν μας συμφέρει.