Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2013

Mια παχύρευστη μυρωδιά λαδίλας και τίποτα περισσότερο

Τελικά φίλοι μου, σύντροφοι αυτόχθονες ιθαγενείς, όσο τα χρόνια περνάνε και γεμίζω τις σκέψεις μου με εμπειρία και βαθύ συλλογισμό, σε ένα και μόνο συμπέρασμα καταλήγω: Tσιμεντόβλαχος και καλός, δεν γίνεται.

Πείτε με ρατσιστή, που είναι και της μοδός, πείτε με κομπλεξικό, απροσάρμοστο, γελοίο, πείτε με όπως θέλετε. Εγώ γνώμη δεν αλλάζω. Νομίζω τελικά πως δεν υπάρχει ούτε μισός καλός Αθηναίος. Όσο και να σκέφτομαι πως κάτι τέτοιο είναι αφύσικο, όσο και να μου περνάει από το νού πως απλά τυχαίνει να επισκέπτονται τη πόλη μου μόνο οι χειρότεροι του γένους των Τσιμεντόβλαχων, τόσο έρχεται η γυμνή πραγματικότητα και μου αποδεικνύει το αντίθετο.

Ήρθε τις προάλλες στη πόλη μας, από τας όμορφας Αθήνας, ο γνωστός δημοσιογράφος Χρήστος Βασιλόπουλος, αυτός που παρουσιάζει την εκπομπή «Η μηχανή του χρόνου». Στόχος της επίσκεψης ήτανε τα γυρίσματα για χάρη ενός αφιερώματος της εκπομπής στον καημένο τον  Γιαννάκη τον Καποδίστρια. Τον λέω καημένο γιατί δεν ήξερε ο δόλιος με τί κόσμο είχε μπλέξει. Τελοσπάντων.

Ύστερα, αφού ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα των πλάνων, ο κύριος αυτός, επέστρεψε στο τσιμεντένιο κλουβάκι του. Και ενώ θα περίμενε κανείς να ακούσει διθυράμβους για τη πόλη μας, τη μαγευτική της χάρη, το πολιτισμό που εκπέμπει, την ιστορική της ομορφιά, και το φυσικό της κάλος, αντ’ αυτού, δεχθήκαμε σύντροφοι μια πισώπλατη μαχαιριά στα σπλάχνα του κύρους μας.

Ο κύριος αυτός, έπιασε τη πένα του και από τις στήλες του Ποντικιού κατέβασε έναν λίβελο προσβολών για τη πόλη μας, ένα κείμενο ανυπόστατο και ανήκουστο. Τί είπε λοιπόν ο κύριος αυτός;

Αρχικά, σαν πρώτη του αναφορά και σαν γνήσιος Τσιμεντόβλαχος, ανέφερε πως το Ναύπλιο είναι ένας ιδανικός χώρος για απόδραση κοντά στην Αθήνα. Τί μας λές ρε φιλαράκι; Σοβαρά; Για συνέχισε.

Έπειτα λέει είναι ένα ιδανικό μέρος για τους ιστοριόπληκτους της τηλεόρασης λόγω φυσικής ομορφιάς, κάστρων και νεοκλασικών σπιτιών που σώθηκαν από την αντιπαροχή.

Πρώτον, μας λέει μαλάκες πανελληνίως. Βροντοφωνάζει πως είμαστε από τους ηλίθιους της χώρας που δεν τα κονόμησε από την αντιπαροχή.

Δεύτερον. Μόνο για τους ιστοριόπληκτους της τηλεόρασης είναι το Ναύπλιο τραβηχτικό; Και τους Τσιμεντόβλαχους των σύντομων αποστάσεων; Δηλαδή μας λέει ο τύπος στα μούτρα, τον ήπιατε.

Ποιός καλός πατριώτης θα μας επισκεφθεί ξανά αν ακούσει πως είμαστε το μέρος της σύντομης απόδρασης της μυρμηγκοφωλιάς που λέγεται Αθήνα; Κανείς. Άντε κανάς ιστοριόπληκτος της τηλεόρασης. Πού θα ναι και αυτός Τσιμεντόβλαχος.

Μέχρι εδώ όμως, ο αχάριστος κύριος, μας προσβάλλει με υποννοούμενα και πίσω από τα γράμματα. Μετά ξεκινάει η μεγάλη του επίθεση. Το ύψιστο της αχαριστίας έναντι της ναυπλιώτικης φιλοξενίας.

Περιγράφοντας τις μέρες των γυρισμάτων αναφέρει πως οι λήψεις ήταν ικανοποιητικές λόγω της ομίχλης και των συννέφων που δημιουργούσαν ωραία ατμόσφαιρα. Τα σύννεφα  όμως λέει, δεν ήταν κανονικά σύννεφα. Ήτανε άλλα. Ήταν κάτι σύννεφα που βρωμούσανε. Τώρα έχετε πάρει εσείς γράμμη μέσα στη πόλη σύννεφα που βρωμάνε; Φυσικά και όχι. Ο άνθρωπος λέει ψέμματα.

Και μετά αφού ρίχνει τη λάσπη του, προσπαθεί να το μπαλώσει λέγοντας πως τα σύννεφα ήταν τελικά των δύο πυρηνελουργείων της περιοχής. Ναι καλέ μου Τσιμεντόβλακα, των πυρηνελουργείων είναι. Το ξέρουμε. Αλλά δεν βρωμάνε. Μια γλυκιά, παχύρευστη μυρωδιά λαδίλας αναδύουνε. Που την απλώνουνε παντού και πάντα.Τίποτα περισσότερο.

Αφού μας λέει ψευδώς λοιπόν πως βρωμάμε, δεν σταματάει εκεί και αναφέρει πως είμαστε και επικίνδυνοι για την υγεία. Λέει συγκεκριμένα πως αυτά τα αθώα συννεφάκια παχύρευστης και φουγαρικής λαδίλας είναι επκίνδυνα και προκαλούν ανεξέλεγκτη ρύπανση. Νέφος, καρκινογόνες ουσίες και άλλες τέτοιες κουταμάρες. Αν είναι δυνατόν. Αν είναι ποτέ δυνατόν! Λες και έχει παθεί κανείς τίποτα εδώ και τόσα χρόνια που έχουμε συνηθίσει αυτή την ιστορία. Λες και δεν ξέρουμε μόνοι μας να προστατεύουμε τον εαυτό μας και θα αφήναμε τον τόπο μας να πλημμυρίσει από ρυπογόνες ουσίες. Η χειρότερη μαύρη διαφήμιση! Η χειρότερη δυσφήμιση για το καμάρι της τουριστικής ζωής της χώρας! Το ειδυλλιακό Ναύπλιο!

Ο άνθρωπος ανακηρύσσεται επίσημα ο μεγαλύτερος εχθρός της πόλης. Στόχος του είναι μόνο ο τουριστικός μας αφανισμός και το κλείσιμο των δύο εργοστασίων που προσφέρουν πολύτιμες θέσεις εργασίας σε δύσκολους καιρούς και μια ατμόσφαιρα ομιχλώδη και ονειρική, που ταιριάζει γάντι με το μεσαιωνικό dna της πόλης. Δηλαδή επιδιώκει ξεκάθαρα μεγαλύτερη ανεργία και δυστυχία για όλους μας!

 Δεν ξέρω εσείς πως το βλέπετε, αγαπημένοι σύντροφοι, αλλά για μένα τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Ο κύριος αυτός έγραψε υπούλως και σκοπίμως αφού πρώτα εκμεταλλεύτηκε τα κάλλη μας.

Τις σκέψεις του τις χαρακτηρίζει δολιότις και δεν είναι τυχαίο πως ήρθε εδώ για να υμνήσει τον κυβερνήτη που κόντεψε κάποτε να μας πάρει τα χωράφια!