Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2013

Η αίσθηση των χρωμάτων

Σύμφωνα λοιπόν με πρόσφατες ανακαλύψεις βιολόγων όλου του κόσμου,  ο ανθρώπινος χαρακτήρας, οι συμπεριφορές και οι δεξιότητες ενός ατόμου εξαρτώνται από δύο και μόνο βασικούς παράγοντες. Τα γονίδια του, που υποδεικνύουν όλες του τις προδιαθέσεις αλλά κυριώς και βασικώς το περιβάλλον που μεγαλώνει, ζει και συνηθίζει. Το περιβάλλον είναι ο καταλυτικός παράγοντας για την ανθρώπινη διαμόρφωση και αυτό συμβαίνει είτε συνειδητά  είτε ασυνείδητα. Το περιβάλλον και συμπερασματικώς ο τρόπος ζωής του ατόμου καθορίζει ποιά γονίδια μπορούν να αναπτύξουν τις προδιαθέσεις τους, ποιά να σιωπήσουν για πάντα και ποιά να μεταλλαχθούν σε κάτι τελείως διαφορετικό από το αρχικό τους πλάνο.

Και σκέφτομαι σύντροφοι ιθαγενείς. Πόσο ευτυχισμένοι πρέπει να νιώθουμε  εμείς οι Ναυπλιείς ζώντας και μεγαλώνοντας σε ένα τόσο όμορφο μέρος. Ξέρω. Ώρες ώρες, μοιάζει με μια μίζερη, χλιαρή σούπα που αναγκαστικά πρέπει να φάμε σαν να είμαστε άρρωστοι. Μυρίζει και λιγουλάκι μούχλα μερικές φορές αλλά  παρόλα αυτά δεν παύει να είναι ένας τόπος εξαιρετικής ομορφιάς, υψηλής αισθητικής κι αρχιτεκτονικής, πλούσιος σε φυσικά και τεχνητά χρώματα.

Καθείς από μας τους αυτόχθονες, έχει μεγαλώσει σε αυτό το περιβάλλον, σε αυτόν τον γλυκό παράδεισο χρωμάτων κι αναμνήσεων, μέσα σε σούρουπα και δειλινά, περπατήματα, ηλιόλουστα νερά και πέτρινα γρασίδια και είτε το ξέρει είτε όχι, έχει αποκτήσει μια ιδιαίτερη ευφυία στην αναγνώριση και την αίσθηση όλων των χρωμάτων. Τα χρώματα, έχουν παίξει κυρίαρχο ρόλο στη  διαμόρφωση του.

Όπως το χρώμα της πέτρας.