Τρίτη, 6 Νοεμβρίου 2012

Στη Πρόνοια - Eπιστολή αναγνώστη

Σας παραθέτω αυτούσια την επιστολή του αυτόχθονα ιθαγενή:

«Αγαπημένο μου Παλαμούρτζι. Σας διαβάζω εδώ και καιρό και βρίσκω το χιούμορ και τον λόγο σας  διασκεδαστικό . Με έχετε όμως στεναχωρήσει. Ενώ λέτε πως είστε ένας αυτόχθων ιθαγενής, δεν ενδιαφέρεστε καθόλου για περιοχές εκτός παλιού Ναυπλίου. Μιλάτε συνεχώς για το παρκάκι του ΟΣΕ, τη παραλία, το μεγάλο δρόμο, το καρνάγιο και δεν ενδιαφέρεστε καθόλου για τον συνοικισμό, τη συνοικία Κούρτη και τη Πρόνοια που τυχαίνει να είμαι κάτοικός της. Η Πρόνοια, αν δεν το ξέρετε βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχόμενης παρακμής και απαξίωσης. Θα σας αναφέρω περιληπτικά τί συμβαίνει μόνο στη πλατεία της Πρόνοιας και βγάλτε μόνο σας τα συμπεράσματά σας.

1. Σιντριβάνι, το οποίο χρόνια τώρα περιμένει μια προεκλογική περίοδο για να ζωντανέψει
2. Σπασμένες πλάκες, τις οποίες με ευρηματικότατο τρόπο οι μικροί Ρομά της περιοχής χρησιμοποιούν δημιουργικά για την αναβίωση του λαϊκού πολιτισμού, παίζοντας με αυτές παραδοσιακά παιχνίδια τα ονόματα των οποίων αγνοώ.
3.Σπασμένες λάμπες
4. Σκουπίδια
5. Στύλους από καλαθάκια απορριμμάτων, χωρίς τα καλαθάκια
6. Πέτρινη βρύση, χωρίς νερό
7. Ηλίθια συνθήματα ή απλά μουτζούρες, γραμμένα παντού: στους τοίχους των σπιτιών και του σχολείου, ακόμη και στην πέτρινη βρύση

Η υπέροχη πλατεία μας επίσης, έχει μετατραπεί –σχεδόν επίσημα- σε αποχωρητήριο σκύλων – δε μιλώ για τα αδέσποτα, μιλώ για εκείνα που φέρνουν οι κυρίες και οι κύριοι φιλόζωοι της γειτονιάς  και στους οποίους κανένας δεν έχει μιλήσει για γαντάκια και σακουλάκια.


Και μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό της παρακμής και της εγκατάλειψης, ήρθαν να προστεθούν και τα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Με τα συρματοπλέγματα στο μπαλκόνι και το δυνατό προβολέα……. για να ολοκληρώσουν την εικόνα της φρίκης.
Καταλάβατε κύριε Παλαμπούρτζι;»

                                          1950...