Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2012

Μέρες Ναυπλίου χωρίς αυτοκίνητο

Παρασκευή σήμερα κυρίες και κύριοι, σύντροφοι ιθαγενείς, και το σαββατοκύριακο που μας έρχεται, δηλαδίς απο αύριον γιορτάζουμε σαν μέλη της ευρωπαικής κοινότητας "τη μέρα χωρίς αυτοκίνητο".

Σαν μεγάλη και πολιτιστική ευρωπαική πόλη το Ναύπλιο δεν ήταν δυνατόν να απέχει απο τις εορταστικές εκδηλώσεις. Όντας και γω μανιώδης ποδηλάτης γνωρίζω απο πρώτο χέρι την ποδηλατική και όχι μόνο παιδεία των αυτόχθονων οδηγών της πόλης όπως και των τσιμεντόβλακων αθηναίων που επιτίθενται στη πόλη κατα κύματα σε εορτές και αργίες καθώς και των βλάχων των περιχώρων, των αυτοαποκαλούμενων και ναυπλιωτών μόλις βρεθούν εκτός αργολικής εμβελείας.

Πέραν αυτού όμως, ο δήμος της πόλης μας έχει διαχρονικά εκπονήσει και πραγματοποιήσει μεγαλειώδη έργα για ποδηλατοδρόμους και πεζούς δείχνοντας την απαιτούμενη ευρωπαική ευαισθησία επί του θέματος. Κάτι σαν την ετήσια ευρωπαική οδηγία περί της απομάκρυνσης των αδεσπότων απο τους χώρους κοινωνικής ζωής και την άμεση ευαισθητοποίηση του δήμου μας με το ξεκοίλιασμα και τη δηλητηρίαση όλων των ζωντανών με τη φιλόζωη μέθοδο της φόλας.

ο σύχρονος ποδηλατόδρομος της πόλης
(κλειστόν λόγω κινδύνου κατολισθίσεως)
Διάδοχος των μεγάλων δημάρχων της πόλης μας φαίνεται πως είναι και ο κύριος Κωστούρος, καθηγητής φυσικής αγωγής στο επάγγελμα, που μόλις χθές ανακοίνωσε ένα λαμπρό πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων για το σαββατοκύριακο που είναι επί θύραις.

Σε πρώτο στάδιο ο κύριος Κωστούρος ανακοίνωσε πως απο το Σάββατο 3 το μεσημέρι μέχρι τη Κυριακή στις 6 το απόγεμα η οδός Αμαλίας θα είναι κλειστή για όλα τα αυτοκίνητα. Προφανώς σκέφθηκε πως καλό θα είναι μέχρι τις 3 που ακόμη η πόλη ζει στους ρυθμούς της λαικής πανήγυρις να γίνει της πουτάνας απο κίνηση για να ξεσκάσουν οι καταπιεσμένοι οδηγοί. Έπειτα θα μπορούμε οι ποδηλάτες ευχάριστα κι ανώδυνα, να ανεβοκατεβαίνουμε πάνω κάτω σαν μαλάκες την οδό Αμαλίας για να ξεσκάσουμε και μεις με τη σειρά μας.

Επίσης η μεγαλειώδης γιορτή χωρίζει τις εκδηλώσεις της σε δυο μέρες. Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Βουλευτικό, στις 12 η ώρα αν δεν κάνω λάθος, όπου θα ενημερωθεί ο λαός για τους τρόπους εναλλακτικής μετακίνησης εντός του άστεως. Εκεί δεν χρειάζεται να πάτε γιατί μπορώ να σας τα πω και γω απο δω. Οπότε...πλην του αυτοκινήτου δύνασθε να χρησιμοποιείτε ποδήλατο, μοτοποδήλατο, τα πόδια σας (peugeot 2), πατίνι, πατίνι με τιμόνι, αναπηρική καρέκλα, παπάκι, μοτοσακό, τρίκυκλο, άλογο, γαιδούρι, μουλάρι, κάρο και τα περίεργα ποδήλατα του ραφαηλίδη που νοικιάζονται στη παραλία.

Στη μία το μεσημέρι στη πλατεία Συντάγματος οι ποδηλάτες θα ενημερώσουν το κοινό. Άγνωστο το ποιόν της  ενημέρωσης απο την αναγγελία προγράμματος αλλά εύχομαι κάτι σοβαρό να έχουν να πουν. Κάτι για τα χάλια μας για παράδειγμα ή για τα χάλια αυτών που τους ακούνε. Έπειτα θα ακολουθήσει ποδηλατοβόλτα, φαντάζομαι πάνω στο θαυμάσιο ποδηλατόδρομο της μικρής μας επαρχιακής πόλης.

Την επόμενη μέρα ο δήμος παρατά τη ποδηλατική πολιτική και ασχολείται με τους πεζούς. Στις 10 η ώρα το πρωί οι Ναυπλιώτες και όχι μόνο μπορούν να απολαύσουν μια θαυμάσια πεζοπορία με τη κυρία Καλκούνου. Η αξία της βόλτας έχει προφανώς να κάνει με τη γνωριμία τους με τη κυρία Καλκούνου γιατί μια τέτοια βόλτα αποτελεί το άλφα και το ωμέγα της ζωής του Ναυπλιώτη οπότε δεν μπορεί να θεωρηθεί απο μόνη της κάτι το ιδιαίτερο. Ας πάμε λοιπόν να τη γνωρίσουμε όλοι μαζί γιατί ούτε και γω τη ξέρω.

Στις 11.30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί συναυλία παιδικής χορωδίας στη Πλατεία Συντάγματος για να χαρούν προφανώς οι μαμάδες και οι μπαμπάδες των παιδιών και οι λοιποί περηφανεύοντες για τη νέα γενιά του τόπου. Κάτι σαν σχολική εορτή επομένως γιατί αυτό μάθαμε απο μικρά αυτό μόνο ξέρουμε να κάνουμε.

Το μεγάλο event θα ολοκληρωθεί στις 12.30 παρέα με τη φιλαρμονική μπάντα της πόλης σε έναν μοναδικό περίπατο ακολουθώντας την.

Προτείνω ο περίπατος αυτός να καταλήγει στο Παλαμήδι, οπου εκεί, οι βολτάροντες και απολαμβάνοντες τις εξαίσιες μελωδίες της μπάντας θα μπορούν θαυμάσια, ως σύγχρονοι αυτόχειρες ποιητές, να φουντάρουν απο τα ψηλά.

Θα είναι και Κυριακή. Θα ταιριάξει γάντι.