Σάββατο, 14 Ιουλίου 2012

Αγαπημένοι μου θαμώνες της καφετέριας Σοκάκι

Αγαπημένοι μου θαμώνες της καφετέριας "Το σοκάκι"
Γνωρίζω απο πρώτο χέρι πως είστε με απλά λόγια και λαικά η ελίτ της πόλης μας. Είστε η αφρόκρεμα του πνεύματος, του γούστου και της πρωτοπρωτευουσιάνικης αισθητικής. Γνωρίζω πως το στέκι σας έχει περίοπτη θέση στα στέκια της πόλης, χρόνια τώρα, και λόγω σημείου και λόγω εξυπηρέτησης πελατών και λόγω των εξαιρετικών κρεπών που προσφέρει, γλυκών και αλμυρών. Με τη πρόσφατη δε ανακαίνισή του μπορούμε να πούμε πως πραγματικά ξεχωρίζει απο πολλές άλλες καφετέριες της πόλης.


Αλλά καλοί μου θαμώνες, αγαπημένοι πελάτες, καλοντυμένα αγόρια και κορίτσια με τα πανάκριβα κινητά στα τραπεζάκια και τα βλέμματα τα μπλαζέ και τα δήθεν αδιάφορα, σταματήστε να κοζάρετε απο τη κορυφή μέχρι τα νύχια τους περπατώντες και βολτάροντες μπροστά απο το αγαπημένο σας στέκι. Δεν το καταλαβαίνετε; Προδίδεστε. Θα μπορούσε να θεωρήσει κάποιος πως είστε και εσείς το ίδιο κωλόβλαχοι με όλους εμάς. Τους υπόλοιπους. Εμάς που η δύστυχη μοίρα μας και η ελαττωματική μας ανατροφή μας οδήγησε μακριά απο το στέκι σας. Σας το λέω συμβουλευτικά πως ώρες ώρες η ενέργεια που εκπέμπετε είναι ιδιαιτέρως ενοχλητική. Θα μπορούσαμε να πούμε μικροαστική όσο και αν κάτι τέτοιο δεν συνάδει με τις αντιλήψεις σας. Μου φαίνεται πως και εσείς πάσχετε λιγάκι απο το λεγόμενο "βλέμμα του Ναυπλιώτη". Αυτό το άκρως διακριτικό που σε σκανάρει απο πάνω μέχρι κάτω και αν τυχόν σε γνωρίζει θυμάται πόσο μαλάκας ήσουν στο σχολείο, πόσο μαλάκας είναι ο πατέρας σου, η μάνα σου, η γιαγιά σου, ο παππούς σου, σε σχολιάζει στη παρέα του, σε κατηγορεί σίγουρα για κάτι, για τα ρούχα σου ή για μια παλιά σου συμπεριφορά και γενικά σε περνάει γενιές 14 και βάλε.

Εύχομαι καλέ μου θαμώνα να μη με παρεξηγάς. Απλά την επόμενη φορά που θα περάσω από μπροστά σου, βολτάροντας προς τας όμορφας παραλίας της πόλης, ντυμένος ωσάν να βολτάρω στην αυλή του σπιτιού μου, σαν γνήσιος ιθαγενής, και όχι σαν αστικοποιημένος βλάχος, μη με κοιτάξεις αδιακρίτως και περιέργως όπως ακριβώς δηλαδή θα κάνω και εγώ. Σκέψου μόνο πως όσο καλά με ξέρεις εσύ άλλο τόσο σε ξέρω και εγώ.

Συμβαίνει στα χωριά βλέπεις...